Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Yüzlerce Yeni Tür

    Bilim insanları Mekong Havzası’nda 163 yeni tür keşfetti.

    Güneydoğu Asya’nın Mekong Havzası’nda 163 yeni tür bulundu. Yaban hayatı uzmanlarının girilmemiş mağaralarda gözlem yaparak, yağmur ormanlarının üst örtüsünden uçarak tespit ettiği bu türler gezegenimizde hâlâ keşfedilecek çok fazla canlı olduğunu hatırlatıyor.

    Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) yeni yayımladığı Species Oddity (Sıradışı Türler Hazinesi) adlı rapor, yüzlerce bilim insanının Kamboçya, Laos, Myanmar, Tayland ve Vietnam’da keşfettiği dokuz amfibi, 11 balık, 14 sürüngen, 126 bitki ve üç memeliyi belgeliyor. Keşiflerin arasında gökkuşağı başlı yılan, ejderhaya benzeyen kertenkele, Tayland’dan nadir bir muz türü, Kamboçya’dan minik kurbağa ve Laos’un uzak, ücra dağlarının arasında gizlenen solgun mavi benekli derisi ve keskin siyah gözleri olan geko bulunuyor. Bu son sayı, WWF’nin 1997’de yeni tür raporlarını derlemeye başladığından beri, bölgede keşfedilen yeni bitki, kuş, memeli, sürüngen, balık ve amfibi türü sayısını iki bin 409’e çıkarttı.

    WWF Mekong Havzası’nın Yaban Hayatı Program Müdürü Jimmy Borah, “Mekong Havzası hala keşfedilmeye devam eden inanılmaz bir biyoçeşitliliğe sahip. Bu nedenle kendini doğa koruma çalışmalarına adayan tüm bilim insanları için bir mıknatıs. Doğa korumanın tanınmamış kahramanları olan bu bilim insanları yeni keşfedilen türlerin geleceğini sağlama almak için zamana karşı yarıştıklarını biliyorlar” diye konuştu.

    Mekong Havzası’nın eşsiz doğası madenler, yollar ve barajlar nedeniyle tehdit altında. Yaban hayvan eti için kaçak avlananlar veya yasadışı yaban hayvanı ticareti bölgenin vahşi yaşamının üzerindeki baskıyı arttırıyor ve birçok türün keşfedilmeden kaybolabileceği anlamına geliyor.

    WWF yakın zamanda Mekong Havzası’ndaki en büyük yaban hayvanı pazarlarını kapatıp ticareti kesmek için yeni bir proje başlattı. Paydaşlarla sınırların ötesinde çalışan WWF, türlerin korunmasına yönelik yasaları teşvik ederek, sınırötesi çalışan kooperatifleri destekleyerek ve hukuki yaptırımların etkinliğini güçlendirerek, fil, kaplan ve gergedan gibi tehlike altındaki kilit türlerin yasadışı ticaretini önemli ölçüde azaltmaya çalışacak.

    Yabani muz (Musa nanensis) Tayland'ın kuzeyinde bulundu. Açan floresan kırmızı çiçeği ve yapısındaki kayda değer küçük çiçekleri bu türü muz ailesinin diğer bireylerinden ayırıyor. Türün yalnızca iki alt popülasyonu keşfedildi.

    Fotoğraf:

    Jodi Rowley

    Montri Sumontha

    Porrawee Pomchote

    Wande Inta

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler