Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Vikinglerin Büyük Sırrı

    Vikingler, M.S 8 Haziran 793 yılında, İngiltere kıyılarında bir Hristiyan manastırına saldırdı. Kiliseyi yıkıp rahipleri öldürdüler ve gemilerini ağzına kadar hazineyle doldurup oradan ayrıldılar. Vikinglerin kanlı saldırılarla dolu tarihi History Channel’da gösterilen aynı adlı dizide bu olayla başlar. Peki ya daha öncesi?

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12549698/640xauto.jpg)

    Lindisfarne baskını Vikingler'in İzlanda’yı, Grönland’ı ve Kanada’daki Newfoundland’ı istila etmesini tarihsel olarak başlatır. Estonya’nın Baltık Denizi kıyılarında bulunan iki gemi kalıntısı Uppsala Üniversitesi’nden Neil Price’a göre son yüzyılın Vikingler ile ilgili en önemli keşfi; zira bulgular radyokarbon yöntemiyle Lindisfarne baskınından yüz yıl öncesine tarihleniyor.

    Toplam kırk kişiye mezar olan iki savaş gemisinin birinde, üst üste istiflenmiş 33 kişi tahta kalkanların altında yatıyor. Bu seçkin askerler iki yanı keskin kılıçlarıyla birlikteyken liderleri olduğu tahmin edilen bir tanesi, elmas kabzalı bir kılıç ve ağzında mors dişinden yapılma değerli bir parçayla uzanmakta. Araştırma ekibi bu kalıntıda Vendel devrindeki kölelerin izini sürüyor.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12549704/640xauto.jpg)

    Vendel devri, sayısı hızla artan deniz filosunun idamesi için dev tahta gemilere koşulabilecek köle ihtiyacının arttığı süreç olarak bilinir. Bu dönemde koyun otlatacak meraların açılması, yün üretimi ve gemi yapımı için de insan gücü gerekiyordu. Simon Fraser Üniversitesi’nden Ben Raffield, birçok kaynakta Vikingler'in köle taşımacılığı ve ticareti yaptığının yazıldığını belirtiyor.

    Bilimciler ayrıca seks köleliğinin de yaygın olduğunu düşünüyor. Zira bu dönemde Germen kültüründe çok kadınla evlenmenin yaygın olduğu biliniyor. Neil Price’a göre dönem İskandinavya’sında fakirler ancak İskandinavya dışından eş edinebiliyordu. Bu dönemin izleri günümüzde hâlâ mevcut.

    Son bin yıldır çoğunluğu yer değiştirmemiş İzlanda halkının DNA’sı tam da bu hipotezi destekliyor. Analizler, İzlandalılar'ın üçte birinin bugünkü Norveç’ten göç ettiğini göstermekte. Adadaki kadınların yarısının Britanya Adaları'ndan akrabasının olması da tarihçilerin tezini destekliyor.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler