Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Uzaylılara Dünya'yı Açıklayan 10 National Geographic Fotoğrafı

    Bu fotoğraflar, Uzaylılar'ın dünyamızı keşfetmesine yardımcı olacak.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12552563/640xauto.gif?animation=true)
    Altın plağa, Dünya'nın fotoğrafı da eklenmiş. Plaktaki seslerin nasıl çalınacağı ve resimlerin nasıl gösterileceği, disk ile birlikte kartuş ve iğne de eklenmiş.

    1977'nin Ağustos ve Eylül aylarında ikiz uzay aracı, Voyager 1 ve Voyager 2 uzaya fırlatıldı. Araçların yıldızlararası uzaya ve bunun ötesindeki keşfedilmemiş yerlere yollanmadan önceki görevleri "Jüpiter'den Neptün'e kadar" güneş sistemini keşfetmekti.

    Her iki uzay aracında da akıllı bir yaşam formunun keşfedilmesi durumunda, dünyadaki yaşam hakkında bilgileri içeren, mesaj şişesi gibi araçlara sabitlenmiş altın kaplı bir plak bulunur.

    Plak, başka şeylerin yanında "Dünya'nın Sesleri" adlı ses montajını, Beethoven'in Cavatina'sını, 54 dilde selamlamayı ve bize göre en önemlisi, görsel olarak iletişim kurmak için biyolojik, sosyolojik gerçekler ve ev dediğimiz soluk mavi noktanın güzelliklerini gösteren fotoğrafları içeriyor.

    Başlangıçta (Carl Sagan tarafından yönetilen) bu takım, 6 fotoğraf koymayı planlamış: Dünya, DNA molekülü ve birkaç insan ve hayvan çekimi. Ama ses haline dönüştürülen ve plağa yazılan resimler beklenenden daha az yer kaplamış. Kapasite neredeyse 20 kat genişletilmiş ve 188 fotoğraf konulmuş.

    Seçilen her görüntünün herhangi bir içerik verilmeden anlaşılması için mümkün olduğunca açık bir şekilde ve fazla bilgi vererek, iletişim kuracak şekilde olmalıydı. Konuların listesi, astronom Frank Drake tarafından derlendi. Sagan, sonrasında en çok önemsediği işlerden biri olan resim serilerini yaratması için sanatçı Jon Lomberg’i sanatçı yardımcısı olarak görevlendirdi.

    Sanatçının açıklaması şu şekilde:

    "Kendimi daha çok dünya dışı bir organizma rolü oynarken buldum. Bu benim yıllardır yaptığım zihinsel bir egzersiz. Ancak bu, şuanda ciddi olarak gerçekleşiyor. Resimlere bakıp onların daha önce hiç görmediğim bir konuyla alakalı olduğunu hayal etmeye çalışırdım. Fotoğraf nasıl yanlış anlaşılabilir? Belirsiz olan nedir? Anlam çıkarılabilecek bir duruma nasıl getirilebilir?... "

    Lomberg ve takımının anlaştıktan sonra resimleri düzenlemek, haklarını almak ve aynı zamanda da kullanılacak diski oluşturmak için sadece 6 haftası vardı. Bu altı haftada "gönderilecek" resim kaynaklarını geliştirdiler: Birleşmiş Milletler, Time, Sports illustrated, NASA ve en önemlisi de National Geographic.

    Altın plaklarla alakalı her şeyi açıklayan kitapçık olan Dünya’nın Uğultuları’nda Lomberg şunları söylüyor:

    "En büyük yardımı National Geographic topluluğundan aldık. "Bir bakıma, sürekli ve geniş anlamada yapmaya çalıştıkları şey dünyanın ve içinde yaşayanların tam bir resmini çıkartmak."

    2012 yılında Voyager 1, yıldızlararası uzaya dünyamızın fotoğraflarını taşıyarak girdi. Ama mesajımız Uzaylılar'ın gözleriyle asla buluşmasa bile Lomberg, Voyager'ı ve mesajlarını büyük bir başarı olarak görüyor.

    Tüm bu konuşmaların arasında buradaki gördüğünüz 10 National Geographic fotoğrafı şu anda uzayda son süratle dolaşıyorlar.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12552569/640xauto.jpg)
    Balık Okulu

    Jon Lomberg, Dünya'nın Uğultuları

    "Sagan, Drake ve ben, hepimiz hevesli dalgıçlardık ve birkaç iyi su altı fotoğrafı çekmek istedik. Ama resiflerin ve balıkların fotoğraflarına bakarken fark ettik ki birinin bu fotoğrafların su altından olduğunu konusunda emin olmasına imkân yok.

    Su altı sahnesini göstermenin en kolay yolu dalgıcın orada olmasını sağlamak, çünkü böylece regülatörden çıkan hava kabarcıkları sulu bir ortamda olduğunun açık bir kanıtı olarak ortamda bulunuyor.

    Buna ek olarak, dalgıcın ortamda bulunması insanların çeşitli ortamları keşfetmek ve adapte olmak ile ilgilendiklerini gösteriyor. Uzay düşkünlerinin (bilim kurgu yazarları ve astronotlar da dâhil) dalgıç olmaları bir tesadüf sonucu değil. Bu fotoğraf Sinai'deki Kızıl Deniz’in Na'ama Körfezi'ndeki resiflerinde çekildi."

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12552572/640xauto.jpg)
    Bilim İnsanları ve Şempanzeler

    "Bu resim, iki bilim insanı tarafından gözlenen yakın akrabalarımızı gösteriyor. Bu bilim insanlarından birisi ünlü Jane Goodall. Dünyadan olmayanların bakış açısında, şempanzeler ve insanlar oldukça benzer olabilir. İnsanların çoğu bunu düşünebilir.

    Bu fotoğraftaki insanların şempanzeleri inceliyor olmaları gerçeği, Voyager'ı yapanların onlar olmaları konusunda zayıf bir ipucu olabilir. Bunun yanında, buradaki uzmanların şempanzeler olduğu da sanılabilir, çünkü oturanlar görüntüleniyor. Ancak primatları dışarıda bırakmamız olanaksız.

    Ayrıca arka planda, her yerde görülmeyen bir bitki örtüsü görülüyor: Büyüyen bir orman."

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12552581/640xauto.jpg)
    Düşen yapraklar

    "Dökülen yapraklar, alıcıya bu ağaçların yaprak döken doğasını ve belki de birçok foto sentetik pigmentin varlığını işaret ediyor olabilir."

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12552584/640xauto.jpg)
    Çin Seddi

    "Bu öneri ise Philip Morrison’dan geldi (Voyager Plakları derlemeye yardımcı olan bir bilim insanı). Çin Seddi, insanlığın en büyük mühendislik başarılarından biridir ve aynı zamanda insan kültürlerinin en eski ve en önemlilerinden birinin ürünüdür."

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12552593/640xauto.jpg)
    Bali'den bir dansçı

    "Bu fotoğraf, insanın yüz hatlarını ve ellerini açık bir şekilde gösterirken, aynı zamanda birçok insan kültüründe bulunan kıyafetlerin ve süslemelerin karmaşıklığını gösteriyor."

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12552599/640xauto.jpg)
    Charles Nehri'den Boston

    "Bu fotoğraf, modern bir şehrin gökyüzünü ve gökdelenlerini temsil ediyor. Nehrin üzerindeki yelkenlilerden, nehirlerin etrafında ve kıyılarda yaşamayı sevdiğimiz çıkartılabilir ve onları ulaşım amacıyla kullandığımız söylenebilir."

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12552608/640xauto.jpg)
    Baba ve Çocuk

    "İnsanlar için bu fotoğraf ebeveynlik gururunu temsil ediyor. Bizim için bunu seçmek birkaç farklı nedenden ötürü bir keyif kaynağı oldu. Adamın bakışları çocuğa doğru yönlenmişken (bu arada o bir kız), çocuğun bakışları kameraya doğru yönelmiş durumda - bu arada diğer fotoğraflarla birlikte bu fotoğrafta gözlerin görme oranı olduğunu akla getirebilir.

    Olası hareketler burada açıkça gösterilmiş. Adamın kollarındaki kaslar oldukça belirgin. Cilt tonları mükemmel gözüküyor. Üstüne üstlük çok güzel ve iyi oluşturulmuş bir fotoğraf."

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12552617/640xauto.jpg)
    Radyo Teleskop

    "İnterferometre (Girişim ölçen bir alet), radyo antenleri dizisidir ve bir teleskop gibi iş görebilir. Burada bisikletlerin üstündeki bir grup insan (plaktaki başka bir resimden tanınabilir) etrafı izliyorlar."

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12552626/640xauto.jpg)
    Kum Tepecikleri

    "Bur fotoğraf, kurak bölgelerdeki rüzgâr kökenli süreçler ve toz taşıma mekanizmaları hakkında pek çok bilgi içeriyor. Bir binici ve köpeği kumda izlerini bırakıyor."

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12552632/640xauto.jpg)
    Gün batımı

    "Bu fotoğraf ise gezegenimizin ne kadar güzel göründüğünü ortaya koyuyor. Gün batımı bunun için iyi bir seçim gibi görünüyordu. Ancak ışığın kırmızılaşması aynı zamanda atmosferimiz hakkında bilgi içeriyor ve siluet şeklinde görünen kuşlar, kuşların uçuş mekanizmasını gösteriyor."

    Voyager, Uzaylılar için mesaj içeren tek uzay aracı değil. 1972 ve 1973 yılında fırlatılan Pioneer 10 ve Pioneer 11 uzay araçları, olası alıcılar için uzay aracının kökeni hakkında bilgi veren resimli mesajlar içeriyordu.

    Voyager hakkında daha fazla bilgi isterseniz buradan.

    Kaynak

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler