Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Uçakta Cep Telefonumuzu Kapatmazsak Ne Olur?

    Uçaklarda cep telefonunu kapatıp kapatmamamız gerektiği uzun zamandır havayolları sektöründe tartışılıyor. Uçuş görevlileri, uçuş esnasında telefonların uçuş moduna alınması gerektiğini standart olarak söylüyor. Peki ya buna uymazsanız? Maalesef bu sorunun kesin bir cevabı yok.

    Öncelikle eski araştırmalara bakalım. Uçaklarda cep telefonu ile ilgili güvenlik endişelerinin sebebi 10,000 feet yükseklikte olduğunuz zaman telefonunuz birden fazla alıcıya ile karşılaşması ve dolayısı ile daha güçlü sinyal göndermesi. Bu yoğun sinyaller zeminde görülse mesela ağların tıkanmasına sebep olabilir. Yine de cep telefonu yüzünden düşen bir uçak hiç olmadı.

    Eski bir Boeing mühendisi olan Kenny Kirchoff:

    “Cep telefonunun uçağın düşmesine sebep olması pek mümkün değil” diyor. “Burada konu uçağın engellenmesi ve pilotların uçuştaki kritik zamanlarda daha fazla çaba göstermesine sebep olması. Uçağın kalkışı ve inişi esnasında pilotların çok ciddi bir şekilde konsantre olması gerekiyor.”

    Teknolojinin gelişmesi ile aslında riskler daha da azalıyor. Her ne kadar aslında cep telefonu sinyallerinin güvenli olup olmadığı ile ilgili bilgilerin havayolu firması tarafından belirtilmesi gerekse de, 2014 yılında Avrupa Hava Güvenliği Ajansı (FAA) elektronik cihazların herhangi bir risk taşımadıklarını belirtti.

    Pek çok havayolu firması FAA değerlendirmesine katıldı, artık uçakların çoğunda AeroMobile ve On Air aracılığı ile cep telefonu kullanımına izin veriliyor. On-Air ve AeroMobile gibi uçuş mobil telefon sistemleri “pikosel” adlı minyatür uçak içi baz istasyonları kullanıyor. Emirates, Virgin, British Airways ve diğer 27 önemli firma cep telefonu kullanımına izin veren firmalar arasında. On Air şirketi dünyada A380 uçaklarının yarısından fazlasına hizmet veriyor.

    Fakat FAA hala telefon görüşmelerine izin vermiyor. FAA Dış İlişkiler/Halkla İlişkiler bölümünde çalışan Elizabeth Isham:

    Cory “Cep telefonu ile konuşmak FAA ve FCC kurallarına göre yasak. FAA cep telefonu kullanımını güvenlik sebebiyle yasaklıyor. FAA yönetmeliğine göre bilerek sinyal göndermeyi sağlayan her türlü elektronik cihazı yasaklıyor. Buna cep telefonu ile konuşmak da tabii ki dahil. Bundan sonra cep telefonu kullanımının elektronik bir probleme sebep olup olmayacağı ile ilgili karar, tamamen havayolu firmasına kalıyor. Cep telefonları da elektronik problemlere yol açıyor.”

    Her ne kadar FAA tarafından 2012 yılında yapılan araştırma sonucunda, sivil havacılık yetkililerince dahili cep telefonu baz istasyonuna sahip olan uçaklarda, cep telefonu kullanımının uçak güvenliğine zarar vermeyeceği açıklanıyor. Bu küçük baz istasyonları yolcuların uçağa zarar vermeden cep telefonu kullanabilmesini sağlıyor.

    Uçuş güvenliği sorumlusu olan Allison Markey: “Artık daha çok modern elektronik cihaz kesintilere karşı korunuyor. Kokpitte uçakta bir telefonun kullanımda olduğunu ya da internetinin açık kaldığını gösteren mucizevi bir alet yok.” diyor. FCC bu teknolojiyi onaylasa bile hala ne zaman ve nasıl tamamen izin verileceği bilinmiyor. Hatta izin verilir mi, o da kesin değil.

    FCC’nin internet sitesinde: “Radyo bağlantılarının karada cep telefonu şebekelerini kesintiye uğratması sebebi ile FCC’nin 20 yıldan daha uzun bir zamandır uçaklarda cep telefonu kullanımını yasaklamıştır. Bu kesintileri engelleyecek, doğrudan uçağa eklenecek bir teknoloji artık var ve pek çok ülkede bir kazaya sebep olmadan güzel bir şekilde çalışıyor. Bu karar tamamen teknik bir karardır; eğer kabul edilirse, geçerli mevzuatlara uygun olarak, havayolu şirketlerinin uçuş esnasında cep telefonu kullanımına izin vermesini sağlayacak.” yazıyor.

    FCC 'uçaklarda cep telefonu ile konuşmak ne zaman mümkün olacak?' sorusuna biraz karmaşık bir cevap veriyor:

    “FCC yeni kararlar alsa da, uygulayıp uygulamamak tamamen havayolu firmalarının kararı olacak ve yolculara danışarak veri kullanımının sınırlanması, mesaj ya da konuşma hizmetlerinin sınırı belirlenecek. Aslında cep telefonu ile konuşmanın uçaklarda mümkün olmayacak."

    Amerika’da şu anda uçakta cep telefonu ile ilgili yasağın olmasının sebebini Markey şu şekilde açıklıyor:

    “Uçakta cep telefonu kullanımına izin veren teknoloji aslında var, fakat asıl çekince halkın talebinden kaynaklanıyor. Pek çok yolcu bu durumu seyahat etmenin bir artısı olarak değil, aksine rahatsız edici bir durum olarak görüyor. Zaten yüksek sesle muhabbet eden insanların yanında oturmak yeterince zor, bir de buna cep telefonu konuşmasını eklerseniz uçakların artık eskisi kadar dolu olmayacağını görebilirsiniz.”

    Kaynak

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler