Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Titanik’teki En Pahalı Oda

    Dünyanın en lüks gemilerinden biri olan Titanik’te birinci sınıf biletinin neler getirdiğini hiç düşündünüz mü?

    104 yıl önce o buzdağına çarpmasaydı Titanik hala dünyanın en lüks gemilerinden biri olarak anılacaktı.

    İkinci ve üçüncü sınıf kalacak yerler dahi diğer gemilere kıyasla lükstü. Yapımı ve içinin döşenmesi 1912 yılında 7.5 milyon dolar (bugün ise yaklaşık 180 milyon dolar) olan meşhur gemide hiç bir masraftan kaçınılmamıştı. Şey, tabii filikaları saymazsak…

    58 yaşındaki Philadephia’lı Charlotte Drake Cardeza anlatıyor.

    Her ne kadar John Jacob Astor IV ve Benjamin Guggenheim gibi milyonerlerle aynı listede yer almasa da, yat sahibi, büyük işlerin kadını ve sanat camiasında sözü geçen biri olan Cardeza’da birinci sınıfta kalıyordu. Cardeza’nın zenginliği, tekstil atölyesi sahibi olan babasından gelmekteydi. O yüzden 1912 yılında o zamanlar en pahalı bilet olan 2,560 dolarlık bileti almak onun için çok da önemli bir mesele değildi. (Bugünün değeri ile 61,000 dolar!)

    Cardeza 36 yaşındaki oğlu Thomas, hizmetçisi ve şöförü ile gemiye Cherbourg’den bindi. Yanlarında 14 bavul, 4 çanta ve 3 koli bulunuyordu. İki yatak odası, bir oturma odası, iki giyinme odası ve bir de banyosu olan bir odada kaldılar. Bu oda gemideki en lüks odalardan biriydi. Hizmetçileri de yakınlardaki başka odada kalıyordu. Gemi tam kalkmadan önce Titanik’in sahibi olan firmanın finans yetkilisi J.P. Morgan vazgeçmeseydi, Cardeza’ların odasına benzer bir odada kalacaktı.

    Odadaki en lüks olan şey ise 15 metrelik kendilerine özel terasıydı. Cardeza’lar hem alt sınıftan insanlarla muhatap olmak zorunda değildi, hem de diğer zenginlerden kaçabilirlerdi.

    Bu oda adeta küçük bir çiftlik evi kadar kocamandı.

    Yemek zamanında Cardeza ailesi birinci sınıflara özel yemek alanında yiyebilir ya da ekstra ücret verilmesi gereken restoranda yiyebilirlerdi. Geminin menülerinden geriye pek bilgi kalmadı fakat bir menünün 10 farklı yemekten oluştuğu biliniyor.

    Birinci sınıfların yemeklerinin sıradan olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Menüde istiridye, somon, tavuk, kuzu, ördek ve güvercin vardı. Ayrıca iki servislik fileminyon ve bonfile de bu zengin menüye dahildi.

    Yemekten sonra Thomas birinci sınıf sigara odasına gidiyordu. Bu oda sadece erkeklere özeldi. Charlotte ise birinci sınıf salonu tercih ediyordu. Burada popüler kağıt oyunları oynanıyordu ve salon Versay Sarayı'ndan ilham alınarak döşenmişti.

    Cardeza ailesi kaz ciğeri ezmesini ya da şeftalili pudingi fazla kaçırırlarsa, bir sonraki gün tuzlu su ile doldurulmuş havuzu, hamamı, tenis sahasını ya da spor alanını tercih ediyorlardı. Spor salonu o dönemin en yeni egzersiz aletleri ile doluydu.

    Zenginlikleri bir rol oynadı mı bilemiyorum ama Cardeza ailesi geminin battığı o malum günde bir filikaya binmeyi başarmıştı. Geride kalan 1500 kişi ya gemide mahsur kalmış, ya da -2 derecelik suda, hiportermi geçirerek hayata gözlerini yummuştu.

    Cardeza ailesi tabi 14 valizi ve diğer tüm eşyaları gemide bırakmak zorunda kalmıştı. Aylar sonra Charlotte Cardeza Titanik’in sahiplerine kaybolan elbiseleri, mücevherleri, kürkleri ve diğer eşyaları ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Bu kayıp eşya listesi 16 sayfaydı.

    Listeye 5,500 dolar (bugünün parası ile 132,000 dolar) da dahildi fakat bu meblağ diğer kaybolan eşyaların yanında komik bile kalıyordu. Tüm kaybolan eşyaların değeri 177,000 dolardan (4.2. milyon dolar) fazlaydı. (Bu suç duyurusunu ulusal arşivlerden bulabilirsiniz.)

    Diğer yolcuların ve mürettebatın aksine, yukarıda bahsettiğimiz kayıplar olmasına rağmen, Cardeza ailesi kazadan maddi olarak pek etkilenmedi. Charlotte 1939, Thomas ise 1952 yılında hayatlarını yitirdi.

    Titanik'in gerçek zamanlı batışını izleyin

    Kaynak


    En Çok Aranan Haberler