Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Tac Mahal'in Hikayesi

    Hindistan’ın en özel duraklarından, Asya’nın turistik ikonu Tac Mahal, dünyanın efsanevi aşk hikayelerinden birine sahip devasa bir cami. Dünyanın yedi yeni harikasından biri de olan Tac Mahal hakkında hap bilgileri okuyup, gezdikten sonra derleyelim.

    Her aşk destanında olduğu gibi Tac Mahal’de tarihinde romantizm, tutku, trajedi, dram, hayranlık, efsane, masraf ve ne yazık ki kötü son barındırıyor.

    Hindistan seyahat bütçesi, detaylar ve ipuçları ile geniş Hindistan Gezi Rehberi için buradan.

    Cennetin tasvirini yapmak

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12533621/640xauto.jpg)

    Dönemin kralı Şah Cihan’ın büyük aşkı eşi Mümtaz Mahal’ın ölümünden sonra uğruna inşa ettirdiği Taj Mahal, büyük aşkının ölümsüzlüğünü günümüzde dahi konuşturacakken, tabii ki Şah Cihan'ı da ölümsüz yapıyor. Hem de inşa sırasında kralı ölüme götüren bir bütçeyle...

    Güneşin her anında renk değiştiren abide

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12533624/640xauto.jpg)

    Aslen bir cami olan Tac Mahal, Dünyanın en çok emek ve para harcanan sayılı yapılarından. Anadolu’dan giden bitkilerin bahçesini süslediği Tac’ın inşasında kullanılan taşlar Çin, Tibet, Sri Lanka, Arap coğrafyası ve Afganistan’dan binlerce fille taşınmış. O taşların dizaynından da güneşin her anında farklı renkler sunan günümüz mimarisi oluşmuştur.

    21 Yıllık inşaatta 22.000 işçi!

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12533627/640xauto.jpg)

    Bu büyüklükte bir iddia ile çıkılan yolda 5 yılda 2000’den fazla proje Şah Cihan’a sunulmuş, en son Tac Mahal’in bugünkü haline karar verilmiş. Tac Mahal’in kubbesi Mimar Sinan’ın öğrencileri tarafından yapılmış. Caminin yazılarında da Türk hattatların imzası bulunur. Eserin asıl mimarının ise İranlı olduğu biliniyor.

    Aşkın haşmetli sıfatları

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12533630/640xauto.jpg)

    Şah Cihan’ın aslında üçüncü eşi olan Mümtaz ile evlilikleri, 5 yıllık aşkın sonunda Cihan 19, Sultan 20 yaşındayken gerçekleşir. Sarayın mücevheri, seçilmiş kişi anlamlarına gelen “Mümtaz mahal” sıfatı/ismi bizzat Şah tarafından konmuşken, bu abideye verilen "Tac Mahal” ismi de sarayların tacı anlamındadır. Aşkın da anıtın da haşmeti sadece isimlerden görülebiliyor.

    Aşığız ama erkeğiz de...

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12533636/640xauto.jpg)

    Tac Mahal’in mimarisinde obsesif bir simetri bulunur. Bahçesinden çevresine, içinden minarelerine kadar tüm eser simetrik, ta ki anıt mezarlara gelinceye kadar... Sultanın mezarı ortada normal boyutlardayken, hemen yanında Şah’ın mezarı simetriyi açıkça bozar şekilde büyük. Keza geleneklere göre “Erkek, kadından daha üstündür!”

    Tac Mahal’i ziyaret

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12533639/640xauto.jpg)

    Gün içinde on binlerce kişi ağırlayan yapının misafirlerinin sadece %20’si yabancı turist. Kalanı ise camiyi ziyarete gelen sonsuz sayıdaki yerli vatandaşlar. Ayrıca Agra şehrinde yaşayan ve yabancı kadınları görmek için gelen erkeklerde bu sayının içinde :)

    Tac Mahal’in girişi 750 Rupi’dir. Sabah 06.00’da açılan Tac Mahal’i günün ilk saatlerinde görmek önemli çünkü sadece bu saatte duvarlar pembedir. Sonra gün aydınlandıkça beyaza dönüşür, akşam dolunay altında ise altın rengine yaklaşır. Bu efsanevi olarak Mümtaz Mahal’ın ruh halindeki dengesizlikleri gösterir sayılsa da, şahane bir mimarinin başarısıdır.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler