Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Su Isınır Mercan Ölür

    Avusturalya Deniz Bilimleri Enstitüsü, El Nino vakası sonrası okyanus ve mercanların durumunu uluslar arası bir araştırma ile inceledi.

    Yazı ve fotoğraf: Mert Gökalp

    Avusturalya Deniz Bilimleri Enstitüsü (AIMS), Avusturalya kıyısı boyunca uzanan Büyük Bariyer Resifi’ni de etkileyen El Nino vakası sonrasında havadan ve sualtından alınan veri ve görüntülerden yaralanarak çok katmanlı, uluslararası bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya göre mercan beyazlamasının en yoğun hissedildiği kısım resifin kuzeyindeki bin kilometrelik alan. Asırlık devasa koloniler de dahil olmak üzere bu alanda yaşayan neredeyse tüm mercan türleri El Nino’dan olumsuz etkilendi. Büyük resifin orta ve güney kesimleriyse deniz suyu sıcaklıkların nispeten düşük olması sebebiyle daha az zarar gördü. Bunun nedeni tropik bir kasırganın bu bölgelerdeki termal stresi düşürerek El Nino’nun etkisini azaltması.

    Büyük Bariyer Resifi’nde 1998 ve 2002 yıllarında da kütlesel mercan beyazlaması yaşanmıştı. Bu iki tarihte de yalnızca yüzde 10 oranında yüksek seviyede beyazlamaya rastlandı. Buna karşılık geçtiğimiz 2016 yılında bu oran dört kat arttı. Mercan beyazlamasının küresel anlamda coğrafik ayak izi ve şiddeti yıllar geçtikçe artıyor. Balıkçılığa kapatılmış, insan etkisine nispeten az miktarlarda maruz kalan koruma alanları bile El Nino’dan nasibini aldı. Okyanuslar ısınmaya devam ettikçe resiflerde görülen mercan beyazlaması vakalarının periyodu artıyor ve resiflerinin iyileşebilmek için zamanı daralıyor.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler