Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Strese Karşı Sanat

    Sanat dersleri yoksul anasınıfı öğrencilerinin stresini azaltmaya yardımcı oluyor.

    Yazı: HANDE Y. ÖLÇEROĞLU

    Geçmiş araştırmalara göre yoksulluk çocukların maruz kalabildiği yüksek stres düzeylerine yanıt veren bedensel sistemlerine zarar vererek eğitsel, sosyal, duygusal ve fiziksel sağlığı olumsuz etkiliyor. West Chester Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışma müzik, dans ve görsel sanatları içeren yoğun sanat programlarının bu çocukların stres düzeylerini azaltabildiğini gösteriyor.

    Child Development dergisinde yayınlanan çalışma kapsamında, anasınıfına devam eden üç ila beş yaşlarındaki üç yüz on yoksul çocuğun eğitim programına her gün çoklu sanat dersleri dahil edildi. Dersler nitelikli sanat öğretmenleri tarafından tam donanımlı stüdyolarda verildi. Çalışma süresince çocukların salyalarındaki kortizol düzeylerini ölçen araştırmacılar, kortizol düzeylerinin sanat derslerine katılımın ardından daha düşük olduğunu tespit etti. Buna göre sanat programları çocukların stres düzeylerini azalttı.

    Üstelik sanat dersleri çocukların sanatsal becerilerini geliştirmekle kalmayıp dil, okuryazarlık ve matematik gibi temel alanlarda öğrenimini de pekiştirdi. Çalışmanın baş araştırmacısı Profesör Eleanor Brown konu hakkında şunları söylüyor: “İdeal bir dünyada hiçbir çocuk yoksulluk içinde büyümemelidir. Bu ideali gerçekleştirmek için çalışmak öncelikli hedefimiz olmalı. Diğer yandan parasal olmayan bir girişim, örneğin bizim çalışmamızda sanat, çocukların stres düzeylerini azaltabilmiştir.”

    Profesör Brown, Magma’ya şöyle dedi: “Araştırmamız sanatın çocukların stres fizyolojisini olumlu yönde etkileyebildiğini gösterdi. Bu bilgiye dayanarak yoksul çocukları sanatla daha fazla buluşturmak için adım atmamız, sanatın kortizol ve stres düzeyleri üzerine etkisini değerlendiren tarafsız araştırmalar yapmaya devam etmemiz gerekiyor.”

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler