Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Pürenli Yaylası: Bir Güzel Göl, Bir Güzel Şelale ve Ahşap Evler

    Bahara girerken kıştan artakalan karda yürümek için yolumuzu yüksek yaylalara düşürmekten kendimizi alamayız. Doğaseverler için Pürenli Yaylası bu anlamda güzel tercih olabilir.

    yazı: GÜVEN YÜKSEK

    fotoğraflar: UĞUR YILMAZ

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12544352/640xauto.jpg)
    Pürenli Yaylası’nda sizi yayla evlerinin göle vuran durgun yansımaları karşılar.

    Mart ayı, ara mevsim olması itibarıyla doğa yürüyüşlerinde tercihlerimizi en çok zorlayan aydır. Sert geçen kışların ardından yüksek yaylalarda karın hâlâ kalkmadığına çok şahit olmuşuzdur. Hatta çoğu zaman karların erimesiyle iyice coşan dereler geçiş yapmamızı zorlaştırır, bir köprü ya da sığ bir geçiş noktası arar dururuz. Bir anlamda bu işin keyifli yanı da sayılabilir aramak. Ama yine de bahara girerken kıştan artakalan karda yürümek için yolumuzu yüksek yaylalara düşürmekten kendimizi alamayız. Doğaseverler için Pürenli Yaylası bu anlamda güzel tercih olabilir. Adını içinde barındırdığı pürenlerden alan yayla, Gölyaka’ya 24 kilometre, Düzce’ye 28 kilometre mesafede, rakımı 1400 metredir. Bölgedeki orman dokusu ağırlıklı olarak yaşlı göknar ve kayınlardan oluşur. Sarıçam ve melez ağaç türleri de yer yer kendini gösterir. Oldukça geniş bir orman dokusuna sahip bölgede yaban hayat insandan saklanarak yaşamını sürdürmektedir. Ayı ve yabandomuzunun yanı sıra geyik, karaca ve tilki, ancak izine rastlayacağınız yaban hayvanlarındandır. Orman içerisinden çıkıp geniş yayla düzlüklerine geldiğimizde gökyüzünde kartal, şahin gibi yırtıcı kuşların yanında kuzgunların ormanın sessizliğini bozan sesleri kulaklarınıza ulaşır. Hera ve Balıklı Yaylaları ile çevrili Pürenli Yaylası’na iki noktadan çıkış yapılabiliyor. Biri Mudurnu tarafından diğeri Gölyaka’dan.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12544373/640xauto.jpg)
    Balıklı Yayla’dan Pürenli Yaylası’na geçerken birden orman içi patika biter ve çiğdemlerle kaplı düzlükler sizi kucaklar.

    Gölyaka’dan çıkarken Eftani Gölü manzarası size eşlik edecektir. Balıklı ve Hera Yaylaları'ndan akan derelerin oluşturduğu Güzeldere Şelalesi yaklaşık 125 metre yükseklikten toprağı yalayarak dökülür ve son noktaya 15 metre yükseklikten düşer. Yürüyüşe başlama noktası olarak Orman İşletmesi’ne ait binayı geçtikten sonra yaklaşık 1.200 metredeki Balıklı Yayla ayrımındaki yolu tercih edebilirsiniz. Orman yolunu takiben devam ettiğinizde yaklaşık 4-5 kilometre sonra sizi Balıklı Yaylası karşılayacaktır. Ahşap evlerin ağırlıkta olduğu yayla, etrafındaki orman dokusuyla birlikte oldukça güzel görünüm verir. Balıklı Yayla’yı geçtikten kısa bir süre sonra sola yani doğuya doğru kıvrılan yolu ya da yakınındaki geniş patika yolu takip ederek çok değil on dakika içinde Pürenli Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Pürenli’de sizi mevsimlik küçük bir gölet karşılayacaktır. Göletteki su seviyesi çok olduğunda, hele bir de güneş varsa fotoğraf makinenizle unutulmaz kareler yakalayabilirsiniz. Gölet çevresi yemek molası için de oldukça uygundur. Etrafı çamlarla çevrili Pürenli Yaylası’nın evleri de ahşaptır. Çeşmenin olması, bu yaylayı kamp için çekici kılan önemli etkenlerden biridir. Sonrasındaysa kalan sürenize uygun olarak ve kendinizi iyi hissediyorsanız Hera Yaylası üzerinden dönüş yapabilirsiniz. En fazla yarım saat fark edecek ama karşılığında hem keyifli bir orman içi yürüyüş yapmış olacak hem de bir başka güzel yaylayı görme şansı elde edeceksiniz. Bahar mevsiminde zamana ve yorgunluk durumunuza göre bir saatlik ilave yürüyüşle araya Derebalık Yaylası’nı da ekleyin derim. Hayır, bu kadarı fazla diyenleri işitiyor gibiyim! Yine de bu tür yüksek yaylalarda sis sıklıkla aniden bastırır. Orman içerisinde pek çok yol ve patikadan doğru olanları tercih etmekte zorlanmamak için GPS gibi yön gösterici bir aygıttan yararlanmak akıllıca olacaktır. Karmaşık bir alet gibi gözüküyor diyen iç sesinizi dinlemeyin!

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12544388/640xauto.jpg)
    Güzeldere Şelalesi öyle güçlü akar ki yaklaştıkça coşkulu sesi kulaklarınızın içinde gürülder.

    Bu yaylaların en güzel özelliği, hepsinin hemen hemen aynı yükseklikte olmasıdır. Bu da yürüyüşü kolaylaştırır. Her ne kadar yaylalarda gezinmek, ruhunuzu dinlendirmek, güzel görüntüleri doya doya yaşamak için aceleci olmamak gerekse de sonrasında mutlaka uğramamız gereken Güzeldere Şelalesi için zaman bırakmakta yarar var. Yaklaşık 16-17 kilometre süren bu yürüyüş için zemin koşullarına ve ekibe göre beş ila yedi saat ayırmanız yeterli olacaktır. Araca biniş noktanızla Güzeldere arasının da otuz dakika olduğunu dikkate alarak hava kararmadan ayıracağınız otuz dakika Güzeldere Şelalesi için yeterli olacaktır.

    İstanbul, Bahçelievler mevkisinden hesapladığımızda yaklaşık 260 kilometre mesafedeki yol, molayla birlikte dört saatinizi alacaktır. Bu nedenle, en geç 10.30’da yürüyüşe başlayacak şekilde hareket etmeniz, adı geçen yaylaları daha rahat gezmeniz için size yeterli zaman verecektir. Tabii ki Güzeldere’yi de unutmamak lazım.

    Sabah kahvaltısı ve alışveriş için Gölyaka size yeterli seçenek sunacaktır; akşam yemeği için de aynı seçeneklerden yararlanabilirsiniz. Ara mevsim olduğunu daha önce belirtmiştik. Bu anlamda yürüyüşü tercih edeceğiniz hafta hava durumunu takip etmenizde yarar var. Gölyaka Orman Şefliği’nden yürüyüş öncesi yol ve kar durumu hakkında bilgi alabilirsiniz. Siz yine de yüksekliği de göz önüne alarak hazırlıklı olun ve önemli olabilecek malzemeleri yanınızda bulundurun. Son sözümüz; “bilmek isteyen yola çıkar” olsun.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler