Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Publik Kaçkarlar Güneş Duası

    Kaçkar Dağları’nın yaylalarında hala unutulmamış bir ritüel, publik.

    Yazı: Uğur Biryol / fotoğraf: Cemalettin İrken

    Çocukluğu Kaçkarlar’da geçmiş ve hâlâ benim gibi orada yaşayanlar iyi bilir, yükseklerde yaşamanın en büyük zorluklarından biri, herkesin yaz diye yaşadığı mevsimin bu dağlarda kış olarak bile insana sürpriz yapabilmesidir. Dağların başından eksik olmayan dumanlar, yaylalara mistik bir hava katar, güzelliklerini saklar. Bu hali bir ritüele dönüştüren bölge halkının çocukları, eski bir gelenek olan güneş doğasını yaşatmak için yaylalarında tören yapar. Çamlıhemşin’in sırtını Kaçkar Dağları’na yaslamış, irili ufaklı kırk dolayında yaylasında artık pek görülmeyen ama hâlâ unutulmamış bu ritüelin adı publik.

    Yağmurun kesilmesi için yayla çocukları, kendi yaptıkları bir kuklayla her evden şeker, yağ ve un toplayarak helva yaptırır. Ardından güneşli günler için ettikleri dualar eşliğinde helvayı tüm evlere dağıtırlar. İlk bakışta insana garip gelebilir, tüm Anadolu’nun yağmur duasına çıktığı bir dönemde Hemşin yaylalarında güneş duasına çıkılır. Tabii bunun nedeni Hemşin yaylalarının başından kara bulutların eksik olmaması, yağmurun çok sık yağmasıdır. Süha Arın’ın Sisler Kovulunca isimli belgeselinin açılış sahnesinde de publik yer alır. Çocuklar dualarının kabul olmasını bekler. Çünkü yaylada yağmur demek, eve tıkanıp kalmak demektir. Özgürce dolaşmanın tek koşulu, güneşin yüzünü göstermesidir. Çocuklar hazırladıkları kuklanın kollarına girerek evleri dolaşırken şu dörtlüğü söyler:

    Publik publik yağ isteriz

    Allah’tan güneş isteriz

    Veren cennet kuşu olsun

    Vermeyen cehennem kütüğü olsun

    O evden bir miktar yağ alırlar. Sonra başka bir eve gidererek bu sefer şu dörtlüğü okurlar:

    Publik publik un ister

    Allah’tan güneş ister

    Verene bir koç oğlan

    Vermeyene kör topal bir kız ister

    O evden de biraz un alırlar. Bu şekilde her evi dolaşarak isteklerini belirten tekerlemeleri söylerler. Malzemeler toplandıktan sonra etraftan ateş yakmak için çalı çırpı toplanır ve yaylanın geniş meydanında büyük bir ateş yakılır. Toplanan yağ, un ve şekerle bu ateşte helva pişirilir ve ritüele katılanlar tarafından yendikten sonra yayla sakinlerine dağıtılır. Sonra da gözler gökyüzüne çevrilir, güneşin kendini göstermesi beklenir. Güneşin açıp açmadığı bilinmez. Ama Anadolu’nun kaybolan bir geleneği, herhalde o güneşin biraz daha solması demektir…

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler