Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Peru'nun Gizemi Uzaydan Çözüldü

    M.Ö. 500-200 yılları arasında ortaya çıkan Nazca medeniyetinin gizemlerinden biri uydu gözlemleri sayesinde nihayet çözüldü.

    Nazca medeniyeti, Peru Çölü'ne kazınan ilginç çizgileri ile meşhur. Ayrıca o dönemde inşa ettikleri su kanallarının bazıları günümüzde hala işlevini koruyor. “Puquios” adı verilen ve spiral bir şekil ile kaplı olan sistemin amacı ise bugüne kadar çözülememişti.

    İtalya’da yer alan Çevresel Analiz İçin Metodoloji Enstitüsü'nden Rosa Lasaponara, bu tirbuşon gibi helezon gelen boruların, huni şeklinde bir rüzgar sistemi olduğunu ve bu sayede yeraltı kanallarından gelen suyun istenilen yere yöneltilebildiğini keşfetti.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12551186/640xauto.jpg)

    Araştırmacılar, Nazca bölgesinde ve etrafındaki yerleşim yerlerinde bulunan tüm su sisteminin yerini tam olarak belirleyebilmek amacı ile uydu görüntülerini kullandı. Araştırma bu yılın sonunda bir makale olarak “Ancient Nasca World: New Insights from Science and Archaeology” (Eski Nazca Dünyası: Bilim ve Arkeolojiden Yeni Bakış) adıyla bilimsel bir dergide yayınlanacak.

    Lasaponara, kanallar ile ilgili BBC’ye şu şekilde konuşuyor:

    “Kanallar Nazca bölgesinde yer alan en büyük hidrolik proje ve tüm yıl boyunca sadece tarım ve sulama için değil, evsel ihtiyaçlar için de kullanımı mümkün. Yıl boyunca tükenmeyecek bir su kaynağı kullanmak için puquio sistemi geliştirilmiş ve bu sayede dünyanın en kurak yerlerinden biri olan bu vadilerde bile sulama imkanı yaratılmış.”

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12551192/640xauto.jpg)

    Puquios kanallarının boyutları ve karmaşıklığı Nazcalar'ın inşaat konusunda ne kadar gelişmiş olduğunu ve sosyal olarak ne kadar organize ve işbirlikçi bir girişim sağladıklarını ortaya koyuyor. Kanalların inşasında görev alan kişilerin, bölge ile ilgili geniş jeoloji bilgilerinin olduğu ve suyun yıllık akışının nasıl değişkenlik gösterdiğini çok iyi bir şekilde anladıkları görülüyor.

    Hayvan, bitki, insan ve pek çok geometrik şekilleri içeren su kanalları gibi mühendislik harikası olan bir yapıyı inşa eden bir medeniyetin, Nazca çizgilerini inşa etmesine de şaşırmamak gerekiyor. Çizgilerin dini bir anlamı olduğuna, dağlar ve su gibi doğal kaynaklara tapıldığına inanılıyor.

    Önemi ya da işlevi ne olursa olsun, bu yapıları inşa eden kişilerin işlerinin ehli olduğu kesin. Puquios kanallarının ne amaçla kullanıldığını anlamak, bizi çizgilerin ne amaçlar kullanıldığını anlamaya bir adım daha yaklaştırıyor.

    Kaynak

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler