Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Otostopla Yolculuğun Altın Kuralları

    Bu tüyolar sadece otostopçular için değil herkes için önemli! Otostop çekerek dolaşacağınız bir tatile gitmiyor olsanız da siz de bir gün otostop çekerek bir yerden bir yere gitmek durumunda kalabilirsiniz.

    Kendinize güvenin

    Nasıl otostopçular arabasına bineceği kişinin güvenilir olup olmadığından endişe duyuyorsa, sürücüler de arabalarına alacağı insanın güvenilirliğinden endişe duyuyor. Zaten sürücülerin otostopçuları arabalarına almak istememelerinin en büyük sebebi de bu. Bu yüzden önünüzden araçlar geçerken kendinize güvenmeyi ve gülümsemeyi ihmal etmeyin. Sizin bir cani olduğunuzu düşündürecek pis bir gülüş değil tabii ki, sıcak ve dost canlısı bir gülüş arabanın kapılarını size açar, en azından şansınızı yükseltir.

    Otostop çekerken ilk intibanız sürücünün yoldan geçerken sizi gördüğü bir iki saniyeden ibaret ve bu saniyeleri iyi değerlendirmeniz gerekiyor. Bunu bir iş görüşmesi gibi düşünün ve karşı tarafın alacağı kararın tamamen ne giydiğinize, vücut dilinize ve gülümsemenize göre şekilleneceğini unutmayın. Sinirli ya da korkmuş görünmeniz karşınıza arabasına pek de binmek istemediğiniz insanlar çıkmasına yol açabilir.

    Dış görünüşünüze dikkat edin

    Hepimiz biliyoruz ki kimse arabasına "bitli turist" diye tabir edilen sakallı, saçı başı dağılmış insanları almak istemiyor. Otostop çekerken kendinizi sürücünün yerine koyun. Arabanıza alacağınız kişinin güvenliğiniz için tehdit oluşturmayacak biri olmasını istersiniz. Bunu ilk bakışta anlamanın tek yolu da dış görünüşe göre değerlendirmektir. Nasıl günlük hayatta insanları ilk etapta dış görünüşüyle tanıyor ve bir yargıya sahip oluyorsak otostop çekerken de aynısı geçerli. Bu yüzden hem sempatik görünmeye hem de güvenlik açısından açık renk ve temiz giysiler giymeye dikkat edin. Ellerinizi ceplerinizden çıkarın, sigara ya da içki içmeyin ve mümkünse yerde oturmak yerine ayakta durun :)

    Sürücüler özellikle kendisine benzer ya da yakın bulduğu otostopçuları arabalarına almaya daha meyillidirler. Gittiğiniz şehrin/ülkenin kültürüne ait bir yemeni, şapka ya da bel bağı benzeri bir aksesuar kullanmak da işinizi kolaylaştırabilir.

    Kendinize iyi bir nokta seçin

    Arabaların durmasını sağlamak istiyorsanız biraz da onlara yardımcı olmalısınız. Kolay kolay duramayacakları garip ve saçma bir yerde beklerseniz emin olun kimse durmaz, yürümeye başlayabilirsiniz! Trafik ışıklarının olduğu yerler ya da benzin istasyonu gibi noktalar hem arabalar için daha güvenlidir hem de bu noktalarda sürücüyle iletişim kurmanız sizin için daha kolay olur. Sürücüler yolda gördükleri otostopçuyu arabaya almaya karar vermek için belli bir süreye ihtiyaç duyarlar ve bunu 120'yle giderken yapmaları pek kolay olmaz. Hem bu açıdan hem de güvenliğiniz açısından otobanda otostop çekmeyi denemeyin.

    İletişim kurun

    Bir sürücünün bir otostopçuyu arabasına almak için pek çok sebebi olabilir. Sıkılmıştır, eğlenceli seyahat hikayeleri dinlemek istiyordur ya da belki o da bir dönem otostopla bir yerleri gezmiştir ve o hikayeyi anlatıp eski günleri yad edesi gelmiştir. Uzun bir yolculukta onu konuşturacak ve ayık tutacak birine ihtiyacı da olabilir. Arabasına bindiğiniz kişiyle iletişim kurmak bir nevi ona olan borcunuzu geri ödemek gibi. Gerçekten şanslıysanız size yemek ısmarlayabilir, hatta bir gece konaklamanız için yer bile ayarlayabilirler.

    Hazırlıklı olun

    Hiçbir arabanın durmaması ihtimaline karşı yanınızda her zaman yiyecek ve su bulundurun. Taşımasının kolay olması açısından muz, ton balığı, kurabiye, elma gibi yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Yanınıza mutlaka kalın bir ceket, yedek kıyafet, güneş gözlüğü ve kağıt- kalem alın. Cep telefonunuzu arabada şarj edebilmeniz için bir usb şarj aleti almak size kesinlikle "iyi ki almışım" dedirtecek şeylerden biri olacak. Bir hamak ve çadır da alırsanız hem paranız cebinizde kalır hem de dışarda uyumanın keyfine vararak kendinizi gerçek bir macerada hissedersiniz :)

    Nereye gideceğiniz alnınızda yazmıyor, bir kağıda yazın!

    Yanınıza almanızı önerdiğimiz kağıt kalem bunun içindi. Kağıdın üzerine büyük ve kalın harflerle, görünür bir şekilde nereye gideceğinizi yazarsanız bu, sürücüye "zaten aynı yere gidiyormuşuz" diye düşündürecek ve sürücünün içindeki yardımsever insanı ortaya çıkaracaktır. Arabaların hızla geriden geliyor olduğunu unutmayın, bu yüzden yazdığınız şey büyük ve görünür olmalı. Çok uzun tutmamak kaydıyla "Bedava börek" "Valla öldürmem" gibi esprili şeyler yazın, şansınızı arttırın!

    Bineceğiniz arabayı iyi seçin

    Otostop çeken sizsiniz diye önünüzde duran her arabaya binmek gibi bir zorunluluğunuz yok. Sürücü keyifli görünüyor mu? Gözlerinizin içine bakıyor mu? Ayık mı? Arabada kaç kişi var? Arabaya binmeden önce sürücüyle konuşurken kendinizi yeterince rahat ve güvende hissetmediyseniz sürücüye teşekkür ederek "hayır" deyin. "Ayıp olur, o kadar durmuş. Direkt hayır diyemem." diyorsanız bir bahane de uydurabilirsiniz. Hasta numarası yapın ya da sizi belli bir noktaya kadar değil gideceğiniz yere kadar götürecek bir araba bulana kadar bekleyeceğinizi söyleyin. Otostop çekerken içgüdülerinize güvenin. Arabaya bindikten sonra gergin hissetmekten bin kat daha iyidir.

    Sağduyunuzu kullanın

    Arabaya bindiğiniz an mutlaka emniyet kemerinizi takın. Sürücünün arabayı kullanışından rahatsız olduysanız sakin olun ve kibarca "müsait bir yerde" sizi indirmesini isteyin. Gece otostop çekmekten (sürücüyseniz de gece arabanıza otostopçu almaktan) sakının. Arabalar için gece karanlığında güvenli bir yerde durmak zor olduğu gibi yayaları görmek de aynı şekilde zor. Şunu da söylemek zorundayız, insanlar geceleri suç işlemeye daha meyilli oluyor.

    Pozitif olun!

    Otostop çekmek kendine güven ve sabır isteyen bir iş. Özellikle Türkiye'de çok yaygın olmayan bir şey yapıyorsunuz ve insanların otostopçular hakkında belli bir önyargıları var. Siz beklerken pek çok insan size bağırabilir, gülebilir, üzerinize bir şeyler atabilir, hatta Türkler arasında çok yaygın olan arabayı üstüne sürme şakası bile yapabilir. Hiç kolay değil biliyoruz ama siz siz olun, sakin olun.

    Kontrol sizde olsun

    Otostop çekerken giydiğiniz şeyin herhangi bir seksüel çağrışım yapmamasına dikkat edin. Arabaya bindikten sonra niyetinizin gitmek istediğiniz yere gitmekten başka bir şey olmadığını açık bir şekilde belli edin. Keşke açık bir şey giymek niyetinizin başka olduğunu gösteren bir şey olduğu anlamına gelmese ama biliyorsunuz, burası Türkiye.

    Kendinizi asla güçsüz ve yardıma muhtaç göstermeyin, kendinize güvendiğinizi belli edin. Çantanızı bagaja koymaktan kaçının. Eşyalarınızı kucağınızda taşıyın ya da aniden kaçmanız gereken bir duruma karşı hep yakınınızda tutun. Arabaya binmeden önce plakasını alın ve mutlaka bir arkadaşınıza gönderin. Bindikten sonra yine arkadaşınızı arayarak sürücünün duyacağı bir şekilde nerede olduğunuzu, bir araba bulduğunuzu ve ne yöne doğru gidiyor olduğunuzu söyleyin.

    Tartışmalardan kaçının

    Herhangi bir arkadaşınızla bile konuşurken politika, din, etnik köken gibi konulardan tartışma çıkabiliyorken bu konulara arabasına bindiğiniz kişiyle asla girmeyin. En azından karşıdaki kişinin bu konulardaki tavrı hakkında yeterli ipucunuzun olduğuna emin olana kadar. Aynasının kenarında Kur'an'dan bir ayet duran sürücüye ateist olduğunuzu belirttikten sonra bir de dinlerin saçma olduğunu filan söylerseniz sizin hakkınızda pek hoş şeyler düşünmeyebilir. Sürücüyü araba seyir halindeyken sinirlendirecek ya da aşırı duygusal tepkiler vermesine yol açacak şeyler söyleyerek asla provoke etmeyin. Unutmayın, direksiyon başında siz değil o var ve siz de o arabanın içindesiniz. Yani sürücünün yapacağı herhangi bir yanlış hareket sizin de hayatınızı tehlikeye atacak. Bu konuları açmaya çalışan o olursa çaktırmadan konuyu değiştirin ya da "politik" cevaplar vererek kaçın. Bu şekilde karşı taraf da ilgisini yitirecek ya da kendini bu konuda rahat hissetmemeye başlayacaktır.

    Arkadaşınızla birlikte otostop çekin

    Özellikle bu ilk otostopla yolculuğunuz olacaksa muhtemelen bu konuda gerginsinizdir. Bu yüzden daha önce bunu yapmış arkadaşınızla çıkmak sizi daha rahat hissettirecektir. Sürücülerin iki otostopçuyu birden arabalarına alma ihtimali tek başına olan birini alma ihtimalinden daha düşük olsa da sizin için daha güvenli olacaktır. Tek başınıza çıkmayın demiyoruz canım, güvenlik açısından endişeliyseniz arkadaşınızla çıkın.

    Beklemeyi öğrenin

    Otostop çekerken ortalama bekleme süresi 1-2 saattir. Bir iki saatten önce hiçbir araba durmadıysa paniğe kapılmayın. Uzun süre bekleyeceğiniz zamanlar olacağı gibi beklemeye başladıktan 10 dakika sonra sizinle aynı istikamete giden bir araba bulmanız gibi mucizeler de olacak.

    Uzun süre bekleyip hala bir sonuç alamadıysanız geceyi bir motel ya da pansiyonda konaklayarak geçirin ve ertesi gün beklemeye devam edin. O kadar vakit kaybedemem ya da beklemem ben diyorsanız yürüyerek ya da bir taksiye binip daha iyi bir noktada bekleyerek şansınızı yükseltebilirsiniz.

    Kendinizi koruyun

    Umuyoruz ki kullanmaya hiç ihtiyacınız olmaz ama her ihtimale karşı, zor durumda kaldığınızda silah olarak kullanabileceğiniz bir şeyi yanınızda bulundurmakta fayda var. Silahtan kastımız bildiğimiz silah değil tabi, biber gazı gibi karşıdakini geçici bir süre etkisiz bırakabileceğiniz silahlardan bahsediyoruz.

    Kendinizi korumak için yanınıza bıçak almanızı çok iyi bir fikir değil, özellikle nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız durum daha kötüye gidebilir ya da bıçak karşı tarafın eline geçebilir. Herhangi bir silah kullanmanın kesinlikle son çare olduğunu unutmayın. İletişimle çözemediğiniz ve gerçekten kendinizi savunmanız gerektiği anlarda kullanın. Bu kadar otostop hayali kurmuşken işin bu kısmını düşünmek size pek hoş gelmemiş olabilir ama güvenlik konusu hepimizin ilk düşündüğü şey. Başınıza kesin kötü bir şey gelecek diye bir şey yok, her ihtimale karşı yanınızda bulunsun diye :)

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler