Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Küba’da Yolunuzu Bulmak “Hola amigo taxi!” İle Başlar!

    Küba’da bir yerden diğerine ulaşmak bir nevi Alice olup Harikalar Diyarı’nda el yordamıyla yolunuzu bulmaya benziyormuş. Tıpkı Alice gibi eğer karşınıza minicik bir kapı çıkıyorsa küçülebilmeniz, gerektiğinde de yine bir hap yutup dev gibi büyüyebilmeniz gerekiyormuş. İşin sırrı Kübalılaşmaktaymış meğer.

    Küba'da ulaşım

    Küba'da ulaşım konusuna sosyalist bir ekonomiden beklendiği gibi eğitim ve sağlık kadar önem verilmiş ve seçenekler fazla, fiyatlar düşük tutulmuş. Şehir içi veya şehirler arası ulaşımda otobüs, minibüs veya taksi her Kübalı'nın rahatça kullandığı ulaşım seçenekleri.

    Ama dikkat ederseniz her Kübalının; sizin değil! Eğer turistseniz konu biraz karmaşık ve Küba’ya adım atar atmaz bu konuda bir eğitim sürecinden geçmeniz gerekecek. Madem öyle bu süreci şimdiden biz başlatalım. Öncelikle havaalanında indiniz ve tabii ki şehir merkezine gideceksiniz. Sürpriz! Otobüs durağı valizlerle veya sırtçantalarınızla yürüyemeyeceğiniz kadar uzakta ve daha da tuhafı taksiden başka seçenek yok.

    Küba taksileri: “Hola amigo Taxi!”

    Elinizde bir adres ama nerede olduğunu bilmiyorsunuz, çok şanslıysanız aynı adrese giden birileriyle tanışıp taksi masrafını paylaşırsınız. Kimse bu kadar şanslı olamayacağı için üzerinize atlayan ve “Hola amigo Taxi!” diyen adamlardan birinin ağına düşeceksiniz. Bu arada bu sözü Küba’da kaldığınız süre boyunca sokağa her çıktığınızda, kapalı bir mekana girene kadar en az üç dakikada bir duyacaksınız.

    Yürüyerek gezin, şehri keşfedin!

    Yurtdışındayken bulunduğunuz şehirleri büyük de olsalar yürüyerek gezmek her zaman iyidir. Karış karış öğrenmek kaybolma riskinizi ortadan kaldırır. Bir de Havana gibi fotojenik bir şehri yürüyerek gezmek, fotoğraf çekmek veya şehri keşfetmek için sayısız fırsatı da yakalamanızı sağlar. En yaygın olan ulaşım, bildiğiniz belediye otobüsleridir. Küba’daki en ucuz şehiriçi ulaşım seçeneği olarak kayıtlara geçsin: iki kişi 1 CUP. Yalnız başlangıçta otobüsle ulaşım konusunda yol yordam öğrenmek için halkla temasa geçtiğinizde “guagua” gibi tuhaf bir kelime karşınıza çıkıyor. Bir süre sonra autobus veya bus yerine guagua dediklerini anlıyorsunuz.

    Guagua ile seyahat edin

    Guagua ile seyahat ederken Kübalı bir teyzenin ödemesini 1 CUP yerine 1 Avokado ile yaptığını bile gördük! Küba’da zamanınızın çoğu şaşırmakla geçecek. Sakın şaşırmayın :)

    Paranız varsa colectivos!

    Şehir içlerinde meraklılarının neredeyse Küba’ya geliş sebebi olan eski Amerikan arabaları taksi veya bizim dolmuş taksi dediğimiz “colectivos” olarak hizmet veriyor. Paralı turistler için şehir meydanında daha bakımlı, gıcır gıcır, üstü açık Chevyler şehir turu hizmeti veriyor.

    Coco taksilere binmek ya da binmemek size kalmış

    Triportörden bozma coco taksiler de Tayland’daki tuktuklar gibi oldukça turistik ve gereksiz bir seçenek. Bici taxi ise insanın yüreği elvermiyor ama bisikletin arkasına yerleştirilmiş koltuklarda ucuz ama çok yavaş ulaşım imkanı sağlıyor. Köle gibi sizi taşıyan adama ne ödeyeceğiniz insafınıza kalmış.

    Koca burunlu Amerikan kamyonlarıyla bir baştan bir başa Küba

    Yine şehirlerarası yolculuklarda eski tarihli koca burunlu Amerikan kamyonları, arkası kapatılıp yanlamasına koltuk yerleştirilmiş halde kullanılıyor. Bu araçlarla Küba’yı bir uçtan bir uca gezmek mümkün ve ödeyeceğiniz en büyük meblağ 15 CUC (Havana – Guantanamo).

    UIaşım fiyatları

    Genel olarak düşünürsek Küba’da fiyatı olan her şeyin turistler için ayrı, halk için ayrı fiyatı var. Turist olduğunuzu gizlemek mümkün değil. İlginçtir ne zaman bir terminale veya istasyona gitsek halk da görevliler de bizi en pahalı seçeneğe yönlendirdiler. Küba halkı bu konuda ağız birliği etmişcesine hareket ediyor. Dolayısıyla vaktiniz varsa uygun yolculuk için şehir içinde bol bol yürümeli, şehirlerarası yolculuk içinse kendinizi guagua ile otoyola atıp cebinizden paraları çıkarıp sallayarak otostop çekmelisiniz.

    Havana’ya ayak bastığımız andan itibaren başımızdan geçenleri tüm çıplaklığıyla öğrenmek için şöyle buyrun.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler