Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Kedileri İnsanlar Değil, Kediler Evcilleştirmiş

    Günümüz evcil kedilerinin birden fazla atası olduğu anlaşıldı.

    Foto: ÖZGÜN EMRE CAN / OXFORD ÜNİVERSİTESİ

    İnsan ve kedi birlikteliği özellikle tarım toplumunun gelişimiyle ortaya çıktı. Kedilerin evcilleştirilmesi hipotezine göre yabani kediler tarım yerleşimlerinin yakınındaki fareleri avlamak için insanlara yaklaştı ve insanlar da fare gibi kemirgenleri kontrol altın tutabilmek için kedileri yanlarında barındırmaya başladı. Washington Üniversitesi’nden Fiona Marshall’a göre ise kediler kendi kendilerini evcilleştirmiş olabilirler.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12544298/640xauto.jpg)

    Kedilerin bundan yaklaşık 10 bin yıl önce Mezopotamya’da evcilleştirildiği biliniyor. Ancak Plos One Dergisi’nde Jean Denis Vinge ve ekibinin yayınladığı yeni bulgular, bundan 5 bin 3 yüz yıl önce başka bir kedi türünün de Çin’de evcilleştirildiğini ortaya koydu.

    Çin’de Quanhucun Bölgesi’ndeki tarım kentlerinde bulunan kedilerin, ilk keşfedilen evcil kedinin atası (Felis silvestris lybica ) ya da onun Asya’daki akrabası (Felis silvestris ornata) olmadığı ve bu bölgede bulunan kemiklerin tamamının leopar kedisi (Prionailurus bengalensis) türüne ait olduğu ortaya çıktı. Böylece günümüz evcil kedilerinin birden fazla atası olduğu anlaşıldı. Vigne, kedilerin özel defin işlemlerine maruz kalmasından yola çıkarak Çin bulgularının yabani olmaktansa evcil bireylerden oluştuğu kanısına vardıklarını belirtiyor.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler