Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Kaplan Varsa Yaşam Var

    WWF ile Küresel Kaplan Forumu doğadaki kaplan sayısının 3.890’a ulaştığını açıkladı. Bundan 100 yıl önce dünyada 100.000 kaplan yaşarken bu sayı 2010’da 3.200’e düşmüştü. Azalan kaplan sayısını tersine çevirmek önemli ve bu, daha önce ulaşılmamış bir doğa koruma başarısı...

    Yazı: Yaz Güvendi

    Fotoğraflar: Klein & Hubert - WWF / Valery Malev / Vivek R. Sinha - WWF

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12549539/640xauto.jpg)

    Doğadaki kaplan sayısının artması sadece kaplanlar için değil, diğer türler için de iyi haber. Bir kaplanın korunması beraberinde yaklaşık yüz kilometrekare büyüklüğünde bir alanın ve nesli tehlike altındaki birçok türün korunması anlamına geliyor. Bu nedenle doğadaki kaplan sayısının artması doğa koruma çalışmaları açısından büyük önem taşıyor.

    Kaçak avcılık ve yaşam alanı kaybıyla tehdit edilen bu büyük kedi, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde “Tehlikede (EN)” statüsünde yer alıyor. Kaplanlar avlandıkları türlerin sayısını dengede tutarak bitki örtüsünü koruyor. Böylece daha küçük türler ve böcekler yaşam buluyor; insanlara gıda üretimi için gerekli kaynak sağlanıyor.

    Hindistan, Rusya, Nepal ve Bhutan’daki kaplan sayısının artması, geliştirilmiş araştırmalar ve artırılmış koruma çalışmaları kaplan sayısının artışında önemli rol oynuyor. WWF’nin hedefi, kaplan popülasyonuna sahip ülkelerde doğadaki kaplan sayısını 2022’ye kadar iki katına çıkarmak.

    Kedileri İnsanlar Değil, Kediler Evcilleştirmiş

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12549548/640xauto.jpg)

    Konuyla ilgili WWF genel müdürü Marco Lambertini şunları ifade ediyor:

    "Yıllardır azalan kaplan sayısının ilk kez artması bize büyük umut verdi; bu durum hükümetler, yerel yönetimler ve doğa koruyucularının bir arada çalışarak türleri ve doğal yaşam alanlarını koruyabileceğini gösteriyor.”

    WWF Tx2 Kaplan Girişimi Lideri Michael Baltzer ise şunları söylüyor:

    “Önümüzdeki altı yıl için güçlü bir eylem planına ihtiyacımız var. Küresel düşüş durduruldu, ancak kaplanlar için hâlâ güvenli bir yer yok. Özellikle Güneydoğu Asya’daki kaplan sayısında risk sürüyor. Bunun için hükümetlerin acilen harekete geçmesi gerek.”

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12549557/640xauto.jpg)

    Dünyada dokuz kaplan alttürü var. Bunlardan üç tanesinin; Bali, Java ve Hazar kaplanının nesli tükendi. Güney Çin kaplanı doğada tükendi. Sumatra kaplanı, Amur (Sibirya), Bengal (Hint), Malay ve Hindiçin kaplanlarının nesli tehlikede. Amur kaplanı (Panthera tigris altaica) Rocky Dağları’nda fotoğraflandı. Hindistan'da kaplan sayısı son yıllarda artış gösteriyor.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler