Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Japon Firması, 2020 Tokyo Olimpiyatları İçin Yapay Meteor Yağmuru Oluşturmak İstiyor

    Gökyüzü Kanvası isimli proje kapsamında oluşturulacak yapay kayan yıldızlar, gökyüzündeki en parlak yıldızdan daha parlak olacak.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12554471/640xauto.jpg)

    Bir Japon firması, yapay meteor yağmuru oluşturmak istediğini açıkladı ve bazı kaynaklara göre firma bunu 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda hayata geçirebilir.

    Star-ALE isimli firmanın amacı alçak yörüngede, her biri 8000 Dolar değerinde saçma tanesi atan bir uzay aracını devreye almak. Saçmalar atmosfere girdiklerinde yanıyorlar ve doğal meteorlarda olana benzer şekilde ışık yayıyorlar.

    Gökyüzü Kanvası (Sky Canvas) isimli proje kapsamında geliştirilecek uzay aracında bu küre şeklindeki saçmalardan 500-1000 adet olacak. Laboratuvar ortamındaki testlerde, farklı elementler kullanılarak meteorların renginin değiştirilebileceği görüldü. Örneğin, lityum pembe renk ışık saçarken bakır yeşil renkte parlıyor.

    Firmanın sözcüsü, olimpiyatlarda yer almak hedefleri arasında olsa da henüz beraber çalışılacağına dair bir karar alınmadığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Yani, olimpiyatlar için kayan yıldızlar oluşturmak istediğimizi iddia eden yazılar doğru, ama bunu teklif edeceğimiz veya teklif ettiğimiz doğru değil."

    Star-ALE, demo uzay aracını önümüzdeki senenin başlarında fırlatmayı planlıyor. Saçmalar atmosferde 60-80 kilometre yükseklikte yanacak ve dünyada 200 kilometre genişliğinde bir alandan görülebilecekler. Bu da 500 metre yükseklikte patlayan bir havai fişeğin dünyadan görülebildiği alanın 400 katı.

    Her bir meteor yaklaşık -1 büyüklüğünde parlayacak, yani gökyüzündeki en parlak yıldız olan Sirius'tan daha parlak olacak. Firma Tokyo'da 30 milyon kişinin meteorları göreceğini söyledi. Firmanın web sitesinde şunlar yazıyor:

    "Uydu yörüngeye girdiğinde uzay aracında bulunan özel olarak tasarlanmış bir cihaz yardımıyla saçmaları boşaltacağız. Parçacıklar dünya çevresinin üçte biri kadar yol katedip atmosfere girecek, ardından plazma emisyonuna başlayacak ve kayan yıldıza dönüşecek."

    Tüm bunların ne anlamı var ki diye düşünüyor olabilirsiniz. Sonuçta 1000 saçma toplamda 8 milyon Dolar'a mal olacak, buna uzay aracının yapımı ve fırlatılması maliyetleri dahil değil. Ancak firmanın kurucusu bu projenin uzay tabanlı bilimsel araştırmalara daha çok yatırım yapılmasını telşik etmesini umuyor.

    "Bu proje, astronomiyi ve eğlence sektörünü birleştiren ilk proje olma özelliğinde. Bilimin oluşturacağı bu kayan yıldızlar, yüksek kârlılığa sahip bir eğlence işi işlevi görecek ve sonucunda gelecek bağışlar daha ileri bilimsel araştırmalarda kullanılacak."

    Durum gerçekten böyle mi bekleyip göreceğiz. Yine de fikir gayet eğlenceli gözüküyor.

    Kaynak

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler