Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    İsveç'te Bir Şehir 3 Kilometre Öteye Taşınıyor

    İsveç'in en kuzeyindeki Kiruna isimli şehir, şu anki konumunun 3 kilometre doğusuna taşınıyor.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12555047/640xauto.jpg)
    Şehrin gece görünümü

    Simpsons'ta tüm şehri 8 kilometre ileri taşıdıkları bölümü hatırlıyor musunuz? İşte bu İsveç şehri de, Simpson'ların o absürt anlarından birinin aşağı yukarı aynısını gerçekleştiriyor.

    The Guardian gazetesinin verdiği bilgiye göre, İsveç'in en kuzeyindeki Kiruna isimli şehir, şu anki konumunun 3 kilometre doğusuna taşınıyor. Kuzey Kutup Dairesi'nin 145 kilometre içinde yer alan bu İsveç şehri, 20. yüzyıla girerken Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) şirketi tarafından demir cevheri çıkarma işletmesinin etrafına kuruldu ve daha sonra 20.000 üzerinde nüfusa sahip canlı bir şehre dönüştü.

    Ama zalim kaderin cilvesi işte, madencilik şehrin altını oydu. LKAB'nin maden çıkarma çalışmalarını son yıllarda devasa ölçülerde genişletmesiyle, yeryüzü çatlamaya başladı ve çökmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12555050/640xauto.jpg)
    Kiruna'daki kilise sökülecek ve yeni yerinde tekrar monte edilecek.

    Şehir bu zamansız çöküşü önlemek için, şehri önce yıkıp ardından binalarının çoğunluğunu tekrar inşa etmeyi planlıyor. Bu da 3050 ev, dükkan, ofis, hastane, okul ve hatta belediye binası demek. Şehirdeki binaların yirmi bir tanesi tarihi öneme sahip. Örneğin yukarıdaki kilise, dikkatlice sökülüp tekrar monte edilecek. Binaların bazıları, yani zaten halihazırda şehrin doğusunda yer alanlar, oldukları yerde kalmaya devam edecek.

    KLAB'nin 12 milyon İsveç Kronu yani 1,4 milyar Dolar nakit enjeksiyonu yapacağı projede taşınma 2019'da başlayacak ve aşamalı şekilde 2040 yılına kadar devam edecek.

    Bu taşınma bir zorunluluk da olsa ve yerel halk tarafından şaşırtıcı derecede olumlu da karşılansa da halk arasında bazı endişeler de dile getiriliyor.

    Şehirde öğretmenlik yapan Mikael The Guardian'a şunları söyledi:

    "Demir cevheri fiyatları düşmesinden yani LKAB'ın para kaybetmesinden endişe duyuyorum. Endişem şehirdeki binaları yıktıktan sonra tekrar inşa etmek için yeterli paralarının olmayacağı."

    Kiruna şehri bazı açılardan şanslı, çünkü LKAB'ın mali desteğini alıyor ve ekonomik açıdan zengin bir ülkede yer alıyor. Bu yüzyılın sonunda, dünyanın büyük bir kısmının iklim değişikliği nedeniyle yaşanamaz hale geleceği tahmin ediliyor. Ama bu insan yapımı çevresel baskılardan dolayı taşınmak zorunda kalmış insanların ikinci bir şansı olmayacak.

    Şehrin taşınmasına dair VisitSweden tarafından hazırlanan "Burası Kiruna: Bir Şehir Nasıl Taşınır?" adlı videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

    Kaynak

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler