Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Hindistan'da Bir Transeksüel Mücadelesi: Hijralar

    Cinsiyet değiştiren, transseksüel üçüncü cinsten insanlar, Hindistan’da yüzlerce yıldır tek bir kategoride sınıflandırılıyor: Hijra

    Bir hijra, doğuştan çift cinsiyetli olabilir veya cinsiyeti belli olmayabilir, hadım edilmiş olabilir, cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirmiş olabilir ya da karşı cinsin kıyafetlerini giymekten hoşlanan biri olabilir. Hindistan'ın hiçbir yerine sığamayan Hijra’lar, genellikle Bollywood filmlerinde boy gösteriyor.
    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12543314/640xauto.jpg)
    *"Nirvan, the Third Gender of India"* (Nirvan, Hindistan’daki Üçüncü Cinsler) adlı dokunaklı bir portre serisi hazırlayan fotoğrafçı Jill Peters, [Hindistan](https://www.mynet.com/hindistan-190100144372)’a yaptığı bir ziyarette, yüzlerce yıldır Hindistan kültürünün görünür bir parçaları olmalarına rağmen hijra’ların sürekli ayrımcılık ve zorluklarla karşılaştığını fark etti. Peters’in projesinin hedefi ise bu durumu düzeltmek oldu.
    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12543317/640xauto.jpg)
    Peters: > “Hijra’lar kültürel olarak erkeğin ve kadının güçlerinin birleşimine sahip bireyler olarak görülüyor. Çocukları olamadığı için, iyi şans ve doğurganlık bahşetme veya bundan yoksun bırakma gücüne sahip olduklarına inanılıyor." Bu nedenle de düğünlerde dans ederek çiftin gelecekte çocuk sahibi olmasını sağlamaları için yüklü miktarda para veriliyor hijra'lara... Hijra’ların gazabına maruz kalmak ise cinsel iktidarsızlık ve kısırlığın davet edilmesi anlamına geliyor.
    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12543323/640xauto.jpg)
    The Big Bang Theory'den Kunal Nayyar, geleneksel bir Hint töreni ile evlendi ve şenlikler için [Yeni Delhi](https://www.mynet.com/delhi-190100181266)’ye varır varmaz o ve eşi yerel hijra’lar tarafından kutsandı. Nayyar, bu deneyimin kitabında şöyle anlatıyor: > "Yeni Delhi’de, hijra adı verilen bir üçüncü cins grup var ve geleneğe göre bunlar, gelini ve damadı kutsamak amacıyla evlilik öncesinde şov yapıyor. Bu 'kutsama' ücretsiz değil: Bunun için onlara ödeme yapmanız gerekiyor ve eğer para vermeyi reddederseniz, sadece kutsamadan mahrum kalmazsınız aynı zamanda düğününüz de lanetlenir. Biz hijra’ların bu durumunu uzun yıllardır biliyorduk. Oldukça arkadaş canlısı insanlar ve onların kutsaması bir gelenek."
    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12543329/640xauto.jpg)
    Evlerde topluluk haline yaşıyorlar ve bir anne figürünün veya gurunun liderliği altında günlük işleri ve sorumlulukları paylaşıyorlar. Guru olarak, yaşı diğerlerinden daha büyük bir hijra seçiliyor. Batı toplumlarının aksine, bu topluluklar dini temellere üzerine kuruluyor. Fotoğraf sanatçısı, hijra'lar için şu sözleri dile getiriyor: > “Üçüncü türden birinin iş bulması imkansız olmasa da çok zor. Üstelik iş yerlerinde cinsel tacize karşı da korunmuyorlar. Bir hijra, bu tür istismara maruz kalıyor çünkü genellikle polise gidemiyor, şikayet etmesi durumunda çoğunlukla polisin de istismarıyla karşılaşıyor.” Hijra'lar gerçek bir değişim umut ediyorlar. Bir gün, diğer insanlarla eşit eğitim, istihdam ve sağlık haklarına sahip olmayı umuyorlar.

    Kaynak

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler