Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Hindistan Rekor Sıcaklıkları Yaşarken, Dünyanın En Sıcak Yeri Neresi?

    Hindistan rekor sıcaklıklar ile kavrulurken dünyanın geri kalanında durum ne?

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12556130/640xauto.jpg)

    Kuzey Hindistan'da bir şehir şu anda çok sıcak bir hava dalgasının etkisinde ve sıcaklıklar bu hafta 51 °C'yi görerek ülke rekorunu kırdı. Çöl eyaleti Rajasthan'daki Phalodi isimli şehirde, sıcak hava dalgasının geçen sene Hindistan'da binlerce kişinin hayatını kaybettiği şekilde bir çevre felaketine tekrar neden olmasından korkuluyor. Hükümet bu sefer devreye bile girdi ve aynı olayın tekrarlanmaması için nehirlerin çevrilmesi emrini verdi.

    Peki Hindistan'ı kavuran rekor sıcaklıklar dünyanın geri kalanında ne durumda?

    Dünya üzerindeki kesin sıcaklıklar tartışmaya açık. Daha modern ve daha kesin teknolojiler sayesinde sıcaklıkları ölçmede daha iyi hale gelsek de var olan kayıtların çoğu on yıllarca öncesine dayanıyor.

    Hindistan'da şu anda yaşanan sıcaklıklar onu dünyanın en yüksek sıcaklıkları rekorunu elinde bulunduran ilk 10 ülkesi arasına sokuyor. Güney Avustralya'da 1960'da yaşanan ve Okyanusya'nın rekoru olan 50.7°C sıcaklığı geride bırakıyor ama Latin Amerika'nın rekoru olan ve 1966'ta Meksika'da kaydedilen 52°C sıcaklığı aşamıyor.

    Kum tepecikleriyle ve sıcacık havasıyla meşhur Ortadoğu bölgeleri, Suudi Arabistan, Irak, Pakistan ve Kuveyt ve 1942 yılında İsrail'in kuzeydoğu bölgesindeki Tirat Zvi'de görülen 54°C sıcaklıkla listeyi domine ediyor.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12556136/640xauto.jpg)

    Ancak bu sıcaklıklar bile 10 Temmuz 1913'te Death Valley (Ölüm Vadisi) tarafından geride bırakıldı, civa 56,7 °C'yi vurdu. Death Valley'in bu kadar ısınmasının nedenleri arasında, deniz seviyesinin altındaki konumu, yoğu havanın battaniye işlevi görüp sıcaklığı geri yansıtması ve sıcak havanın dışarı kaçmasını engelleyen vadinin yüksek duvarları sayılabilir. Tersi şekilde Antarktika'da şimdiye dek ulaşılan en yüksek sıcaklık kıtanın batı tepelerinde Vanda İstasyonu'nda görülen 15 °C oldu.

    Ama bu sıcaklıkların hiçbiri rekoru elinde bulunduran en sıcak yeryüzü sıcaklığının yanına bile yaklaşamıyor. Yer güneşin sıcaklığını daha fazla emip geri yaydıkça, yeryüzünde ölçülen sıcaklıklar havada ölçülen sıcaklıklardan çok daha yüksek seviyelere ulaşabiliyor. Ayrıca yeryüzünde, sıcaklığı emmek için havada olandan daha fazla madde var. Ve Death Valley 15 Temmuz 1972'de termometrelerin 93.9°C gösterdiği yeryüzü sıcaklığı ile bu alanda birincilik madalyasını alıyor.

    Kaynak

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler