Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Guatemala: Siz Hiç Aktif Volkanlarda Lav Kebabı Pişirdiniz Mi?

    Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri Guatemala'da aktif volkanların arasında gezmeli, bol kafeinli bir gezi!

    Sık ormanların, yüksek dağların arasından kıvrıla kıvrıla ilerleyen aracımızdan dışarıya bakınca uzaklarda kendisini gösteren volkanlar tüm heybetiyle gözlerimizin önünde uzanıyorlardı göklere doğru.

    Niyetimiz bu ülkede bir ay kalmak ve bu süreci kendi aramızda “Küba Modeli” dediğimiz şekilde geçirmek. Yani Küba’da yaptığımız gibi bir hostele aylık makul bir ödeme yapmak ve orası evimizmiş gibi konaklayarak diğer şehirleri eşyaları taşımadan hafif çantalarla gezmek görmek. Bu modeli Küba’da bir hostelde uygulamıştık. Guatemala’da bu uygulamayı yapmanın imkansız olduğunu fark edince ev kiralama seçeneğini devreye soktuk. Antigua’daki colonial mimari mirasından nasibini almış önünde ve arkasında iki bahçesi olan şirin ev (aylık 200 usd) Meksika yorgunluğunun ardından gerçekten iyi geldi. Bizim Küba modelini tüm gezginlere öneririm. Bu arada couchsurfing ile sık sık mekan değiştirerek de olsa konaklamayı bedavaya getirerek gezmeye Meksika Modeli adını verdik. Meksika bunun için fazlasıyla büyük bir ülkeydi.

    Antigua

    Antigua Hansel ve Gretel’in pasta evleriyle dolu, taş kaldırımları ve yollarıyla şirin ve sakin bir şehir. Şehrin en büyük şansı aslında yıllar önce başına gelen bir felaket. Yaklaşık 250 yıl önce büyük bir deprem olmuş ve Antigua yüksek oranda yerlebir olmuş. Bunun ardından ülkenin başkenti şu anda berbat bir metropol olan Guatemala City’e taşınmış. Antigua’daki evler onarıldıktan sonra yeni bir inşaat girişiminde bulunulmamış. Bu sayede şehrin sadece merkezi değil her yeri bu güzel tek katlı evlerle dolu.

    Volcan Pacaya Turu

    Guatemala’nın en çarpıcı yanı zengin doğası ve gelmeden önce de ününe vakıf olduğumuz kahvesi oldu. Ülkede 33 adet volkan var. Bu volkanlar Guatemala’nın topraklarını haliyle verimli kılıyor.

    Volcan Pacaya için düzenlenen bir tura katıldık. Çok dik sayılmayacak yamaçları iki saat içinde rehberimiz eşliğinde tırmanarak volkan Pacaya’nın haşmetli zirvesine ulaştık. Kendisi aktif olduğundan ve tam bir yıl önce coşup patlayıp önüne gelen herşeyi silip süpürdüğünden etrafı kurumuş lavlarla yani siyah kayalarla kaplıydı. O kayaların üzerinde yürürken bir kaç metre altımızdan lav nehirlerinin aktığını öğrendik. Gerçekten de yere dokunduğumuzda bir sıcaklık hissediyorduk. Kayaların en ince olduğu bölgede açılmış bazı gözlerden birinin yanında durduk. Rehberimiz çantasından marshmellow çıkardı ve tahta çubuklara takıp servis etti. Sonra onları deliklere doğru uzatmamızı istedi, uzattık ve saniyeler içinde marshmellowların pişip şiştiğini hatta karamelize olduğunu gördük. Ağzımız yana yana afiyetle yedik. (sucuk olmalıydı o Sucuk!)

    Guatemala dediysek, lav dediysek kahveden bahsetmemek olmaz!

    Mexico City’deykeniletişime geçtiğimiz Guatemala barista şampiyonu Teco bize Antigua’daki Fat Cat Cafe’nin sahibi Gerson’un yardımcı olabiliceğini söylemişti. Antigua’daki üç haftanın aralıksız son 15 günü boyunca her sabah saat 10:00’da soluğu şehrin en güzel caddelerinden birindeki Fat Cat Cafe’de aldık. Gerson ile uzun uzun dalından fincana üretim süreci, Guatemala’daki kahve bölgeleri, bu bölgelerde yetişen kahvelerin özellikleri, kahvenin tadımı, kavrulması vs vs üzerine konuştuk. Bu güzel içeceğin hiç bilmediğimiz tarihi ve üretim sürecini öğrendikçe heyecanımız giderek arttı. Ara ara dükkanı bize bırakıp kayboldukları da oldu.

    Semuc Champey

    Antigua’dan sonraki ilk durağımız ülkenin Coban bölgesindeki Semuc Champey oldu. Semuc Champey vadi boyunca ilerleyen nehrin birden durup şelaleye değil de kat kat havuzlara dönüşmek istemesiyle ortaya çıkmış çarpıcı yeryüzü şekillerinden oluşuyor. Bu turkuaz rengi havuzlarda orman içinde yaptığınız orta halli bir yürüyüşün ardından serinlemek çok keyifli. Turistik bir bölge olduğundan meraklısı çok. O nedenle böyle aktivitelere kargalar kahvaltısını yapmadan katılmak iyidir. Sabah 06:00 sularında uyanıp yola koyulsak da bir saat içinde havuz dolmaya başlamıştı.

    Guatemala'da Ulaşım

    Semuc Champey’in ardından kuzey’e doğru devam ettik. Bu arada bu yolculuklar için minibus veya chicken bus gibi iki seçenek mevcut. Minibüsleri genellikle seyahat acenteleri ayarlıyor. Nispeten daha maliyetli ama zaten yollar uzun sürdüğünden uzak mesafelerde tavsiye ederim. Macereseverler için oldukça uygun fiyata chicken bus'lar mevcut. Fakat burada size bazı sıkıntılar bekliyor. 1960ların ABD’sinde okul otobüsü olarak kullanılan ve orta amerikada özellikle Guatemala’da Pakistan minibüsü gibi boyanıp süslenen bu araçlar son derece rahatsız ve dar koltuklara sahip. Yani koltuk ölçüleri Guatemalalılara hatta Maya uygarlığı sakinlerinin ölçülerine göre ayarlanmış :)

    Tikal

    Tikal Maya uygarlığından kalan en büyük şehir olarak biliniyor. Heybetli piramitleri ve şehri çevreleyen hayvan çeşitliliği ve bitki örtüsüyle görülmeye değer yerlerden biriydi. Ayrıca Star Wars filmlerinden birinin bazı sahneleri bu efsanevi atmosferde çekilmiş. Bizim Latin Amerika yolculuğumuzun ilk ve tek antik şehir ziyareti olarak kayıtlarımıza geçti.

    Livingston

    Livingston ismi gibi Guatemala’nın kalanından ayrışan bir yer. Tıpkı Kingston (Jamaica) misali bir popülasyona ve kültüre sahip. Karayip kıyısındaki bu küçük şehrin sakinleri de bu durumu turistik hedeflerine uygun olarak kullanıyorlar. Livingston iskelesine yanaşır yanaşmaz bir kaç Bob Marley kılıklı genç bizi “welcome to Africa” diyerek karşıladı. Arkada yüksek sesle Reggae çalıyordu. Amaçları ya tanıdıkları hostele bizi yönlendirmek ya da satış yapmaktı ;) Livingston aynı zamanda Garifuna adı verilen Afrika kökenli latinlerin yaşadığı bir şehir. Garifuna kültürü ve dansı bugün Unesco tarafından kültür mirası kapsamında koruma altında. Bunun yanında Gifiti adı verilen ve bitkilerden yapılan şu meşhur Jagermeister familyasından leziz bir içki de bu kültürün bir parçası. O anda değilse bile daha sonraki gözlemlerimden Afro kültürünün Latin Amerika’ya çok şey kattığını hissettim. Antigua'ya Dönüş

    Antigua’ya döndüğümüzde bizi bir sürpriz bekliyordu. Komşumuz volcan Fuego biz şehre ulaşmadan üç saat önce epeyce homurdanmış, sonra aksırıp tıksırmış ve havaya saçtığı külleri rüzgarın da etkisiyle Antigua şehrini griye boyamıştı. Bu gösteriyi kaçırmıştık ama sonuçlarını görmek de keyifliydi. Guatemala dünyanın en güzel kahveleriyle ve volkanlarıyla tanıştığımız ülke olarak yolculuğumuzun favorileri arasındaki yerini aldı.

    Guatemala gezimizin detayları için sizi şöyle alalım.


    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler