Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Fotoğraf Çekme Teknikleri: İyi Seyahat Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

    Güzel fotoğraf çekme teknikleri nelerdir? En iyi açıyı yakalamak için nerede durmalısınız? Faşlı mı yoksa flaşsız mı çekmek gerek? Sahil fotoğrafını sadece kocaman gökyüzü ve su klişesi olmadan nasıl çekebilirsiniz?

    Fotoğraflar ve yazı: Laurence Norah

    İster iPhone, ister daha gelişmiş bir DSLR kamerayla fotoğraf çekin, belli sahneleri ve nesneleri fotoğraflarken –tam olarak- işin kilit noktasını bilmek gerekir. Kurallara uyun!

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547265/640xauto.jpg)

    1. Kumsalda fotoğraf çekerken

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547271/640xauto.jpg)

    Gün ortasında fotoğraf çekmekten sakının, çünkü tepedeki ışıkla çalışmak göz kamaştırıcı ve zor. Ayrıca kum-gökyüzü klişesinden sakının, görüntünüz için ilgi çekici şeylere odaklanın.

    2. Karda fotoğraf çekerken

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547286/640xauto.jpg)

    Karlı havada fotoğraf çekmek zor görünse de püf noktalarına dikkat ettiğiniz zaman oldukça kolay olduğunu göreceksiniz. Boşluğu hedef alın, kar yanıltıcıdır. Eğer karı, hiçbir kamera ayarı yapmadan çekerseniz, sadece kocaman bembeyaz bir görüntü elde edersiniz. Bu nedenle kameranın pozlamasını ayarlayan “Pozlama ölçeri” ayarlamanız gerekir. Bu ölçümler tüm fotoğrafları aynı şekilde çekmeye ayarlıdır ki genelde iyi çeker – fakat iş kara gelince sorun ortaya çıkar. Kar kameranızın pozlama ölçerini gerçekten bozar, çünkü çok parlaktır.

    Peki çözüm? Kamera pozlama dengeleme ayarını kullanın ve +1’e ayarlayın. Eğer iPhone kullanıyorsanız, VSCO gibi bir düzenleme uygulamasında bu ayarı yapabilirsiniz (Uygulama kamerası aracılığı ile fotoğraf çekebilir veya iPhone kamerası ile çektikten sonra fotoğrafınızı düzenlerken ayarlama yapabilirsiniz – sizin tercihiniz). Sonunda, kar fotoğraflarınızın renklerini ayarlayabilirsiniz. İnsanların giydiği parlak kıyafetler, özellikle mavi gökyüzüne ve beyaz doğaya karşı, her zaman iyi bir görüntü oluşturur.

    3. Yağmurlu ve/veya kapalı havada fotoğraf çekerken

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547298/640xauto.jpg)

    Yağmurlu havada fotoğraf çekmek için en büyük ders: Kameranızı hava kapalı veya yağmurlu diye bir kenara koymayın. Eğlenceli yansımalar ve renkli materyaller bulun (Şemsiyeler her zaman iyidir) ve ışıklandırmayı lehinize kullanın. Huysuz bulutlar harika görüntüler ortaya çıkarabilir!

    4. Yürüyüş yaparken fotoğraf çekimi

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547304/640xauto.jpg)

    Doğal şeyleri ön plana çıkarın, yolları objektifin önüne gelen çizgiler gibi görün ve renkli yürüyüş ekipmanıyla kontrast oluşturup sahnenize yerleştirin.

    5. Gece dışarıda fotoğraf çekimi

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547310/640xauto.jpg)

    Açık konuşmak gerekirse, gece fotoğraf çekimi, düzgün ekipman olmadan üstesinden gelmesi zor bir şey. İyi ekipman burada gerçekten fark yaratır. Hızlı bir mercek ve iyi bir sensörle yapılacak iyi işler olabilir. Bunun sebebi, hızlı lens daha geniş açıldığı için, daha çok ışığı içeri alır. Ve daha çok ışık olduğunda, karanlığı daha iyi gösterebilirsiniz. Gece fotoğrafçılığı konusunda ısrarcıysanız buradan uygun fiyata profesyonel bir makine bulabilirsiniz.

    Eğer sadece iPhone’unuz varsa, olabildiğine sabit tutmaya çalışın, böylece ışığı olabildiği kadar iyi alacaktır. Eğer hiçbir şey yoksa bulabildiğiniz herhangi bir ışığı – sokak ışığı gibi – çektiğiniz objenin üzerine direkt olarak düşürün.

    6. Suyun etrafında (veya içinde) fotoğraf çekimi

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547322/640xauto.jpg)

    Şimdilerde suyun altında gerçekten iyi fotoğraflar çekebilmek için tonlarca ekipman var. Su geçirmez bir kamera kabı ile başlayın veya GoPro gibi daha büyük bir yatırım yapın.

    7. Sokak çekimi

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547337/640xauto.jpg)

    Pazarlar ve sokaklar başlangıç için çok uygun yerler. Yukarı bakmayı da unutmayın; gözlerimizin üzerinde olan biten pek çok şey var!

    8. İç mekânlar

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547343/640xauto.jpg)

    İç mekânların çekimi biraz zorlu olabilir, çünkü yeterli doğal ışık yoktur; çekiminiz çok karanlık çıkabilir. İç mekanda eğer yapabiliyorsanız bir tripotla çekim yapın. Kameranız yavaş bir enstantane hızı kullandığı için düşük ışık durumlarında onu sabit tutmanız önemli rol oynar, böylece objektiften içeri daha fazla ışık girer. Fakat bu hızda, lens içeri ışık girmesine müsaade ederken, kamerayı hareket ettirmek her şeyi bulanıklaştıracaktır. Eğer tripotunuz yoksa kamera ya da telefonunuzu masa gibi düz bir zeminde dengeleyin, sabitleyin.

    9. Arkadaşlarınız

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547346/640xauto.jpg)

    Sinsi olun! Bundan kastım, içtenliği arayın, arkadaşlarınızın size poz verirken değil, sadece kendileri gibiyken doğal fotoğraflarını çekin. Bu şekilde daha doğal fotoğraflar elde edersiniz ve kişiliklerini yansıtırsınız.

    10. Tanımadığınız insanlar

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547352/640xauto.jpg)

    Sokakta gördüğünüz bir kişinin fotoğrafını çekmeyi gerçekten çok istiyorsanız, öncelikle onunla sohbet ederek onu biraz tanıyın. Sonra, fotoğrafını çekmek için izin isteyin. Siz işinizi yaparken bundan rahatsız olmuyorlarsa, onlara yaklaşmaktan korkmayın!

    11. Ateş veya bir spor müsabakasındaki atletler gibi hareket eden şeyler

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547361/640xauto.jpg)

    Hareketli objelerin fotoğrafını çekmek zordur, fakat kesinlikle mümkündür. Eğer DSLR kameranız varsa, tüm olay onu nasıl kuracağınızı öğrenmekte. Makinanızın enstantane hızını kontrol etmek, zamanı kontrol etmenizi sağlar. Yüksek enstantane hızıyla hareketi dondurmak ya da düşük enstantane hızıyla bir şeyleri hareket halindeyken göstermek sizin elinizde.

    Eğer elinizde sadece bir iPhone varsa her şeyi kaybettiğiniz anlamına gelmez. VSCO gibi enstantane hızını kontrol etmenize izin veren üçüncü taraf kamera uygulamalarına ihtiyacınız var. Uygulamayı indirin ve enstantane hızını kontrol etmeyi öğrenin.

    12. Hayvanlar

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547370/640xauto.jpg)

    En ilginç hayvan çekimleri için onların seviyelerine inmelisiniz. Doğal yaşam alanlarında çekim yapın, oyuncu olun. Ardından gözlerine odaklanın.

    13. Yemek

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547376/640xauto.jpg)

    Yemek fotoğrafçılığı şu sıralar oldukça moda. İyi yemek fotoğrafı çekmek için Instagram’da yiyecek fotoğrafları paylaşan çoğu kişi, telefonlarını masanın üzerine koyar ve kuş bakışı fotoğraf çekerler. Fakat yemek fotoğraflarınızı yeni bir seviyeye çıkarmak istiyorsanız, işin sırrı doğru ışığı bulmakta. En iyisi doğal ışık, fakat elinizde yoksa olanları yaratıcı bir şekilde kullanın.

    Püf noktası: Peçeteler ışığı iyi yansıtıyor.

    Geniş açıklıklı lens kullandığınıza emin olun. iPhone’larda geniş açı olduğu için yemek fotoğrafçılığı için oldukça iyiler. Tek sorun; ışık eksikliği. Tavsiyem daha fazla ışık alan yerler bulmanız ya da yemeğin üzerine ek olarak ışık kaynakları doğrultarak daha iyi gösterebilirsiniz.

    14. Manzaralar

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547385/640xauto.jpg)

    İyi bir manzara çekimiyle kötü bir manzara çekimi arasındaki fark; gündüz ve gecedir. Günün doğru vaktinde çekim yapmak çok önemli. Doğru saatler; çekimleri en iyi hale getiren gün doğumu ve batımına en yakın olan saatlerdir.

    Kompozisyon da önemli. Sadece büyük resme odaklanmayın. Net bir şekilde ortaya çıkarılmış nesnelerin olmasını unutmayın. Ön planda, orta planda ve arka planda öğeleriniz olsun.

    15. Deniz manzaraları

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12547394/640xauto.jpg)

    Deniz manzaralarının sırrı okyanusun inanılmaz mavisinde yatıyor. Bunları yakalayabileceğiniz bir açının yanı sıra, ön planda denizin ve gökyüzünün renkleriyle kontrast oluşturacak ilgi çekici bir şeyler bulmaya çalışın.

    Öyleyse, kimler gelmiş geçmiş en iyi seyahat fotoğraflarını çekmeye hazır?

    Seyahat hakkında daha fazla ilham almak istiyorsanız Laurence Nora’yı Instagram’dan takip edebilirsiniz.

    Kaynak

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler