Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Fırtına Yarasa

    Dünyanın en hızlı uçan hayvanı sizce hangisi? Yarasaların kanat yapıları göz önüne alındığında kuşlara kıyasla daha yavaş uçucu oldukları düşünülür ama araştırmalar bunun tersini gösterdi.

    Yazı: Yazgülü Yüksek

    Fotoğraf: Michael Durhan

    Gökyüzünün en hızlı uçucuları sağangiller, yatay uçuşta saatte 100 kilometrenin üzerine çıkabiliyor. Almanya’daki Max Planck Kuş Bilimi Enstitüsü’nde yapılan araştırmaya göre gökyüzünün akrobatları arasında yeni bir favori keşfedildi.

    Bahsedilen hayvan bir kuş bile değil, yarasa! Brezilya serbestkuyruklu yarasası (Tadarida brasiliensis) gece, karanlık gökyüzünde saatte 160 kilometre hıza ulaşabiliyor. Aerodinamik gövde şekli ve diğer türlerle kıyaslandığında ortalamanın üzerinde kanat uzunluğu sayesinde bu muazzam hıza erişiyor.

    Uzun ve dar kanatlı hayvanlar, kısa ve geniş kanatlılara göre daha hızlı uçar. Bu nedenle araştırmacılar çalışmaları için Brezilya serbestkuyruklu yarasasını seçti. Bu türün kanat yapısı hızlı uçmak için tasarlanmış. Uzun, dar ve sivri uçlu kanatlara sahipler tıpkı ebabiller gibi.

    Enstitü araştırmacılarından Kamran Safi, Magma dergisine şaşırtıcı sonuçla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Yarasa kanadı sinir ve kaslardan oluşan canlı deridir. Her kanat çırpışında kaslarıyla kanadının farklı noktalarını kontrol edebilir. Yarasalar enerjiden tasarruf etmek için kanatlarını nefesle uyum içinde çırpar. Hızlı gitmek istedikleri zaman tek nefeste birkaç kez kanat çırpar ve kısa bir süre dinlenirler.”

    Rüzgârın yardımıyla ilgili de herhangi bir istatistiksel kanıt bulamadıklarını belirten Safi, zaman zaman 11 - 12 gram ağırlığındaki dişi yarasaların saatte 160 kilometreden fazla hıza ulaştığını, bunun da yatay uçuşta bir rekor olduğunu söylüyor.

    Ayrıca gece uçmak sanıldığının aksine yarasalar için sakınca oluşturmuyor. Ekolokasyon yani sesle yer bulma yöntemi, bir çeşit el feneri görevi görüyor. Kaldı ki gece hava daha serin, az rüzgârlı ve en önemlisi hiç yırtıcının olmaması avantajlarını getiriyor.

    Serbestkuyruklu yarasalar dünyadaki en kalabalık yarasa kolonilerinden bazılarını oluşturuyor. ABD’nin Teksas eyaletindeki Bracken Cave adlı mağarada, yirmi milyon civarında birey hesaplandı.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler