Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Fas'ta Çöl Turu

    Dunyanin en buyuk çöllerinden biri, 9 milyon km alanı kapsayan Sahra Çölü. Bir toprak parçası hayal edin, etrafta araba, büyük binalar, insan, kasıntı insanlar, sıfatlar hiçbir şey yok. Uçsuz bucaksız bir boşluk, yer yön kavramı yok. 6 bin yıl kadar önce yemyeşil bir alan olması, nehir ve göllerle kaplı olduğunu bilmek, gezerken daha bi ilginç psikolojiye sokuyor.

    İmkanınız varsa yazıyı lütfen bu şarkı eşliğinde okuyunuz.

    Belgeseli için tıklayınız

    Geçen sene Tanca’ dan 2 saat süren yolculukla gidip kamp atmak ve yıldızları izlemek dışında çölde deveye binmek ve gece geçirmek hayallerimden biriydi. Fas’tan hergün çöle turlar var. Sorduğumuz herkes 70-80-90€ fiyatlar çekiyordu. Biz de geç saatte Marakeş Müzesi'nin yanında bulunan tur firmasına rastgeldik. Hafif pazarlıkla €55 ‘a Merzagoua (Uzak Çöl) turunu 3 gün 2 gece olarak aldık. Eğer çöl turu yapacaksanız kesinlikle 3 gün 2 gece dışında yapmayın. 2 gece 1 gün zaten yolda geçiyor.

    Gidiş ve dönüş yolu kesinlikle zulüm sabah saat 07:00′ de sizi lüks vito tarzı araçlarla alıp Jama El Fanaa meydanına yakın bir yerde herkesle birlikte topluyorlar.

    1-2 saat bekledikten sonra harekete başladık. İlk olarak 2 saatlik Atlas Dağları'nı arabayla çıktıktan sonra Game of Thrones, Mumya vb filmlerin çekildiği Ben Haddou köyüne geldik. Burası biraz Mardin evlerine benzeyen ama pek olayı olmayan bir yer. Türkiye’den gelen biri için ilginç olmayan bir toprak mimariye sahip. Açıkçası çöl turunda Akşam 21:00’e kadar 2 yıldızlı dandik bir otele ancak gelebildik ve kayda değer çok güzel yerler gördüğümü söyleyemem. En ilgimi çeken yer Atlas Dağları'nın virajlı, manzarası güzel yollarıydı.

    Ebesinin nikahı yerlere çıkıyorsunuz araçla, şu akmaz, kervan geçmez 3-5 tane evin, içinde hiçbir şey olmayan 1-2 bakkalın olduğu yerler. Arada aha insanlığın olduğu yere geldik dediğiniz köyler olsa da genelde yokluk bölgesi. İnsanlar çok sıcakkanlı, misavirperver davranıyor ve ne yazık ki burada dahi herkes İngilizce ve İspanyolca'yı çattır çattır konuşuyor. Herkes mutlaka 2-3 dili konuşabiliyor. Bak hala aklıma geliyor insan şu zamanda 3.000m de nasıl yaşar okul yok, ev yok, hastane yok bişi yok, en yakın merkeze inmeye çalışsa bissürü olay, tebrik edilmesi gereken çok güzel irade.

    2 saat sürüyor deveyle yolculuk. Kıçınız biraz ağrıyor ama kesinlikle çok farklı bi ortam, manzara. Arada bir görünen yeşil otlardan tutun, rüzgarın kumlarla oluşturduğu muhteşem görüntülere kadar. Kesinlikle kafanıza alacağınız şeyler renkli olsun. Biz gittiğimizde çöle yağmur yağdı. Bahtsız bedevi olayı işte, yağdı. Soğuk su molası verdik gelmeden önce ama ihtiyacımız olmadı. 2 şişe almıştık havanın durumuna göre, suyunuzu küçük çantanıza koyun.

    Keyifli yolculuk sonunda bir kum tepesinin dibinde oluşmuş 3-5 ağaçtan ve 10-15 safari çadırından oluşan bir yere geliyorsunuz. 6-8 kişilik çadırlarda konaklıyorsunuz. Akşam yemeğinden sonra eğer ortam iyiyse Tam Tam'lar eşliğinde güzel bir Fas müziği yapılabilir.

    Sabah 7′ de uyanıp Sunrise yapıyorsunuz.. ve dönüş yolu, insanlar, arabalar, gürültü, paralı ortamlar falan işte…

    Anı

    Çölde gece bitmek bilmiyor. Çok farklı bir havası ve ortamı var. Biz gittiğimizde yağmur yağıyordu. Baktık millet sohbete dalmış biz de çöl dağı tepesine tırmanalım dedik. Abuuuu, gökyüzü ve sessizlik. Muazzam. Emre’yle Allah’a “lütfen yıldız görelim” duaları yollayıp durduk. En son Emre’nin anlaşması şuydu; ”Eğer bir tane bile gösterirsen Amsterdam’da, hem de Red Light’ın orda namaz kılça” aradan 10dk geçti geçmedi, tam arkamızda bir yıldız göründü 20dk sonra kayboldu. Biz gakshskshskgshsgsys (Emre’ye kıldırcam o namazı)

    Yatmaya gittik, yıldızları tam görememenin üzüntüsü vardı. Uyuduk.

    Sabaha karşı 05:00

    -Emre kalk lan, kalk olum havaya bak

    *-Ohohohohoho sesleriyle hava açık, muazzam yıldızlar karşımızda. Dü***nyanın en güzel yıldızları bizim!

    Tavsiyeler

    •Çöl turu üzerindeki köylerde rehber kullanmayın, ücretsiz sanıyorsunuz ama ücret alıyorlar. Duraklarda, molalarda kendiniz gezin, birileri sizi gezdirmesin bi olayı yok zaten. Yanınıza yiyecek alın öğle yemekleri için atıştırmalık, yolda götürdükleri yerler Fas’a göre pahalı. 3 dirhem olan şey 15 dirhem gibi. Yemek vs alın yanınıza, zaten paramız çok azdı, açımızdan ölmedik desek yeridir.

    •Tur devam ederken sizi vadi turuna çıkartıyorlar. Her tarafı ağaçsız dağlarla oluşan köylerin tam ortasında sanki ormanlık gibi meyve ağaçları ve sebzeler var. İçeri girdiğinizde klasik Türk köylerindeki şeftali, nar vb meyveler var. Ama burda bi hoşuma giden, köy kahvesi olmayan, TV, Radyo, hastane, okul, hiçbir şey olmayan, elbiselerini derelerde yıkayarak yaşayan insanları görüyorsunuz. Köşe başlarında turistlerden para isteyen, vermeyince hemen top peşinde koşan şirinleri görebilirsiniz. Evlerin içinden köye sinen tütsü kokuları ise cezbedici.

    •Cezayir’e 40 km yaklaşıyorsunuz çöl için. Merzogua tercih edilmesi gereken uzun tur. Tur’da yemeklere çok güvenmeyin; kahvaltıda zeytin, bal, tereyağ ve içecekler vardı (çay, kahve) yemekte ise yine kuskusa benzer yemekler. Zaten ya kuskus ya da tajın yiyorsunuz her gün.

    •Uzun bişi almanızda fayda var, şalvarımsı.

    Plansız Gezgin'e ait daha fazla içerik için sizi şöyle alalım.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler