Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Engelsiz Seyyah Geziyor: Engelliler İçin Topkapı Sarayı ve Ayasofya

    Dünya çapında ünlü olan Topkapı Sarayı ve Ayasofya'yı ziyaret etmek isteyen engelliler, hiç zorluk çekmeden bu iki şaheseri rahatlıkla gezebilirler. Geziniz sırasında kimi yerlere tekerlekli sandalye ile girip geçmek mümkün olmasa da bu sizi yıldırmasın. Refakatçiniz ile birlikte ücretsiz olarak girebileceğinizi yerler de yok değil.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12544961/640xauto.jpg)

    Bir gününüzü ayırın ve erkenden Sultanahmet meydanında olun. Araçınız varsa hemen yakında bulunan İspark’a park edebilirsiniz. Doya doya Sultan Ahmet Camii'ni seyredin ve büyük usta Mimar Sinan’ı yad edin. Ayasofya’nın karşısına kondurduğu o muhteşem esere hayran kalacaksınız. Dolaşırken parke taşlarından oluşan yollarında biraz zorlanmanız mümkün. Ama bu ortamda bulunmak için bu sıkıntıya değer.

    Topkapı Sarayı

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12454730/640xauto.jpg)

    Ziyaret Saatleri: Kış Sezonu: 26 Ekim – 15 Nisan arası (Müze, Harem ve Aya İrini saat 09:00 – 16:45 arası ziyaret edilebilir) Bilet gişeleri 16:00 da kapanıyor.

    Yaz Sezonu: 15 Nisan – 26 Ekim arası (Müze, Harem ve Aya İrini saat 09:00 – 18:45 arası ziyaret edilebilir) Bilet gişeleri 18:00 de kapanıyor.

    Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılında İstanbul’u fethetmesinden sonra 1460 yıllarında yapımına başlanan ve 1478 yılında tamamlanan saray; Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasındaki tarihi İstanbul yarımadasının ucundaki Sarayburnu’nda bulunan Doğu Roma akropolü üzerindeki 700.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş.

    Meydandan biraz uzunca ve az da olsa meyilli bir yoldan saraya doğru gidiyoruz. (Dönüş daha rahat olacak) Orada bulunan bilet satış kuyruklarının uzunluklarını (hafta arası olmasına karşın) seyrederek önünde kuyruk olmayan ve tur operatörlerine ayrılan gişeye yönelin. Buradan gerek refakatçinize ve kendinize ücretsiz bilet alacaksınız. Engelli ziyaretçilerin müzeye, (Sultanahmet) Ayasofya Müzesi tarafından gelmeleri tavsiye edilmekte. Müze içerisinde 2. avluda girişte sağ köşede engelli kullanımına uygun tuvalet bulunuyor. Ondan sonra sarayın kapısına yönelip size ait kapıdan kolayca içeri girebileceksiniz.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12544970/640xauto.jpg)

    Ayasofya tarafındaki Saltanat Kapısı'ndan girilen ve birbirinden geçilen dört avlu çevresindeki mimari yapılardan oluşan sarayın etrafı bahçeler ve meydanlarla çevrili. Sarayın içinde edineceğiniz bir harita ile rahatça gezebilirsiniz. Her bölümün önündeki kuyruklara girmeden doğruca kapıya yönelin. Oradaki yetkililer sizi içeri alacaklardır. Bazı bölümlerde olan basamakları aşmak için diğer insanlardan yardım isteyebilirsiniz. Daha ufak eşiklere meyil koyulduğundan sandalye ile rahatça gezebilirsiniz.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12544982/640xauto.jpg)

    Sarayın denize bakan bölümlerinden İstanbul'u ve boğazı doya doya seyretmelisiniz. Sarayın içinde bulunan Harem bölümüne ayrıca bilet alınarak giriliyor. Yine refakatçiniz ile birlikte ücretsiz olarak girebilirsiniz. Burada sandalye ile rahatça gezebilirsiniz. Gerek burada ve gerekse diğer bölümlerde tüm görevliler yardımcı oluyorlar.

    Müze gezi güzergâhı içerisinde sarayın tarihi yapılarından kaynaklı olarak engelli ziyaretçilerin tekerlekli sandalye ile girmesi ve geçmesi mümkün olmayan bazı bölüm ve salonlar var. Bu bölümler;

    Kubbealtı veya Divan-ı Hümayun:

    Bu bölüm 2. avluda yer alıyor ve basamaklar nedeniyle giriş yapmak mümkün değil. Dışarıdan görmek mümkün.

    Padişah Portreleri Sergi Salonu:

    Bu bölüme basamaklar nedeni ile tekerlekli sandalye ile ulaşmak mümkün değil.

    Sünnet Odası, Koca Mustafa Paşa, Revan ve Bağdat Köşkü:

    Saray’ın 4. avlusunda yer alan bu bölümlere tekerlekli sandalye ile ulaşmak mümkün değil.

    Müze içerisinde tekerlekli sandalye ile gezilebilen bölümler:

    Silahlar Bölümü, Saatler Bölümü, Saray Avluları, Padişah Elbiseleri, Hazine Odaları, Kutsal Emanetler ve Harem.

    Ayasofya

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12544985/640xauto.jpg)

    Topkapı Sarayı'nı gezdikten sonra gelişe göre daha rahat olan aynı yoldan meydana ulaşıyoruz. Hemen karşımızda Ayasofya tüm heybeti ile duruyor. Burada da kuyruğa girmeden sizi ve refakatçinizi ücretsiz olarak içeriye alıyorlar.

    En çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Ayasofya; sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlardan biri olup, dünyanın 8. harikası olarak gösterilmekte. 916 yıl kilise olan yapı, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethiyle camiye çevrilerek, 482 yıl cami olarak kullanılmış. Atatürk’ün emri ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile 1935 yılında Ayasofya müze olarak kapılarını ziyarete açmış. Kilisenin ana salonunu rahatlıkla gezip, fotoğraf çekebilirsiniz. Kilisenin üst bölümüne çıkmak ise bizler için imkansız. Döner merdivenle çıkılabiliyor.

    Engelsiz Seyyah'a ait daha fazla içerik için sizi şöyle alalım.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler