Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Engelsiz Seyyah Geziyor: Engelliler İçin Barselona

    Engelsiz Seyyah, Barcelona gezisini engelli gözü ile, tekerlekli sandalyeyle yaşamını sürdürenler başta olmak üzere tüm engelli insanlara yararlı olması gayesiyle yazıyor!

    Havalimanı otoparkına arabamı park edip (hemen belirteyim bu hizmet ücretsiz) THY bilet işlemlerine başladım. Gayet güleryüzlülerdi ve çok yardımcı oldular. booking.com da otel bulma konusunda çok yardımcı oluyor. Türkçe konuşan görevlileri sizin için otelle görüşüp engelliye uygunluğunu teyit ediyorlar. Oda her şeyi ile engelliye uygun olduğu gibi ortak yerler de engelliler için düzenlenmiş. Terasta çok küçük bir yüzme havuzu var ve o ufak havuzda bile engellinin rahatça girmesi için havuz asansörü var. Bu otel 3 yıldızlıydı. Türkiye’deki 5 yıldızlı otellerin %95'ind, o devasa havuzlarda bile havuz asansörü olmadığı düşünülürse şaşkınlığımı anlamışsınızdır sanırım.

    Barselona’da ulaşım

    Barselona’da ulaşım için en uygun alternatif “hop on hop out” denilen iki katlı gezi otobüsleri. Şehirde görülmesi gereken her yere bu otobüslerle ulaşmak mümkün. Biletiniz günlük (veya 2-3 günlük) olduğundan her durakta inip, mekanı gezip tekrar bu otobüslere binebilirsiniz. Durakta 5-10 dakika beklediğinizde gün boyunca devamlı tur atan otobüslerin geldiğini görebiliyorsunuz.

    Tüm gezi otobüslerinde (hop on hop out) ve diğer şehir içi otobüslerde tekerlekli sandalye için rampalar bulunuyor. Otobüs şoförü sizi durakta görür görmez kaldırıma dikkatli yanaşıyor ve yardımcı oluyor.

    Şehri bir baştan bir başa kuşatan metro ağı bulunuyor. Önemli tüm metro duraklarında asansör var ancak izlediğim kadarı ile ihtiyacı olmayan hiç kimse asansörü kullanmıyor.

    Park Guell

    Gaudi’nin muhteşem eserlerinin bulunduğu park alanı ve Barselona’da ulaşmakta en çok zorlandığım yer Park Guell. Zira tur otobüsünün bıraktığı yer ile Park Guell arasında 500-600 metrelik yol var ve burası oldukça dik bir yokuş. Park Guell'de de merdiven bolluğu nedeniyle yukarıya çıkmak mümkün olmadı. Engelli tuvaleti var ama çok pis ve bakımsız. Refakatçiniz güçlü ise mutlaka gidin. Giriş ücretsiz.

    La Rambla Caddesi

    Barselona'nın en hareketli caddesi. Cadde tamamen tekerlekli sandalyeye uygun. Gerek yöresel yemek mekanları gerek tanıdığımız yeme içme markaları bu caddede bulunuyor. Mutlaka bu caddeyi gezin, güzel vakit geçirebilirsiniz.

    Casa Batllo

    Gaudi’nin önemli eserlerinden olan Casa Batllo görülmesi gereken bir yer. Bina eski ve içindeki asansör dar olduğundan girişten önce bir yetkili gelip sandalyenize bakıyor, sığıp sığmayacağı konusunda sizi bilgilendiriyor.

    Eski yapının asansörü dar olduğundan girerken epey zorlandık ancak yetkililer çok yardımcı oldu. Tekerlekli sandalyenizin eninin dar olmasına gayret gösterin, 1-2 santimle çok şey kaybedebilirsiniz.

    Pazar yeri

    La Rambla Caddesi'nde yer alan bu mekan gerek egzotik meyveler gerekse çeşitli deniz ürünlerini bulabileceğiniz ilginç bir mekan. Yer bulursanız balık ziyafeti çekebileceğiniz bir yer. Tekerlekli sandalyeye uygun, mutlaka gezin.

    Sagrada Familia

    İşte Barselona'da en çok etkilendiğim yer! Burada da Gaudi'nin imzası bulunuyor. Hala tam olarak bitmemiş bir yapı. Bizi kalabalığın içinde gören görevli hemen ilgilendi, beni ve eşimi ücret almadan içeri soktular. İnsanı çok etkileyen bu yapı tekerlekli sandalye için uygun. Gezi otobüsleri ile rahatça ulaşabilirsiniz.

    Nou Camp

    Futbola ilgi duymasa da çoğu insan Barcelona takımını ve Messi’yi bilir. Benim de bir futbol fanatiği olarak Barselona'ya kadar gidip Nou Camp’ı görmemem düşünülemez. Stat girişi için az da olsa indirim yapılıyor ancak refakatçi indirimi yok. Yolu sorduğum yetkili bana tek başıma çıkamayacağım bir meyile sahip giriş yolunu gösterdi. Ama yerinden kalkmadı, yardım talep ettiğimde bana yardımcı oldu ve engelliler için ayrılan tribüne kadar götürdü. Stat bayağı eski, bu nedenle engelliler için uygun değil, dolayısıyla ben de diğer insanlar gibi saha kenarına inemedim.

    Gotic Mahalle

    Barselona'nın eski halinin (orta çağda şehrin merkezi) korunduğu bir bölge. Çok güzel tarihi yapılar ve kiliseler mevcut. Sokaklar eski olduğundan tekerlekli sandalye ile gezerken zorlanmanız mümkün. Ama görülmesi gereken bir yer. Burada da çok sayıda yemek mekanları var. Ekim ayında gitmemize rağmen yer bulmakta zorlandık.

    Port Vell

    Kolomp Meydanı'nın deniz tarafında bulunan, gezi teknelerinin ve yatların bulunduğu mekan Port Vell. Tahta bir köprü ile ulaşılabilen alışveriş merkezinin de bulunduğu güzel bir bölge. Engelliye uygun. Alışveriş merkezinde engelli tuvaleti bulunuyor. Burada yeri gelmişken belirtmeliyim ki Barselona'da bulunan tüm kafelerde engelli tuvaleti var. Bu konuda çok hassaslar. Yine ilgimi çeken bir durum da, ülkemizden de bildiğimiz tavuk ürünlerinin satıldığı mekan oldu. Mekanın oturma yerleri üst katta. Giriş katında sadece 1-2 masa var. Bunlardan birisi engelliler için ayrılmış. Burada normal bir vatandaş oturmaya kalkarsa karşısında izbandut gibi güvenlik elemanı ile karşı karşıya kalıyor, hemen masadan kaldırılıyor.

    Tekerlekli sandalye ile Barselona

    Burada belirttiğim gibi fiziksel engelli olarak Barselona'ya rahatça gidip tatil yapabilirsiniz. Engelli erişimi en iyi olan şehirlerin başında geliyor. Merkez olarak nispeten düz bir şehir. Sadece bazı mekanlarda merdivenler nedeniyle zorluk yaşayabilirsiniz. Deniz mevsiminde giderseniz plajlara ulaşım da çok rahat. Yalnız benim önerim çok kalabalık olan ayları değil daha sakin ayları tercih etmeniz. Ben ekim ayında gittim ve kalabalıkta yaşanabilecek sorunları yaşamadım.

    Barcelona gezim hakkında daha fazlasına www.engelsizseyyah.com'dan ulaşabilirsiniz.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler