Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    En Eski Yaban Köpek

    Yaşayan en eski köpek ırkı, Papua’nın dağlarında ortaya çıktı. Soyu tükendiği zannedilen yayla köpekleri vahşi yaşamda yeniden keşfedildi.

    Yazı: Süreyya İsfendiyaroğlu

    Endonezya’nın Papua şehrinde yer alan Sudirman Sıradağları’nda Okyanusya’nın en yüksek dağı Puncak Jaya diğer adıyla Carstensz Piramidi yükselir. Ulaşımın son derece çetin olduğu zirve, uzun yıllardır Yeni Gine koro köpeğinin yabani atası, yayla köpeğini barındırma ihtimaliyle ilgi çekiyordu. Ancak geçen yıla kadar bilimcilerin elinde rivayetten fazlası yoktu. Geçtiğimiz eylül ayında profesyonel dağ rehberleri, karşılaştıkları bilim ekibine yolu olmayan bir dağ platosundan bahsetti. Sabah Yeni Gine koro köpeğinin yabani atası, yavrularıyla beraber foto kapana poz vermişti.

    Yeni Gine koro köpeği koruma altında bir köpek ırkı ama köpeği o kadar andırmıyor ki uzun yıllar biyolojik bakımdan ayrı tür kabul edilmiş. Hem davranış hem de fiziksel olarak birçok farklılığı bulunan ırk, Charles Walter de Vis tarafından 1897 yılında keşfedildi ve 1957 yılında Ellis Troughton tarafından Canis hallstromi türü olarak tanımlandı. En güncel kaynak W. Christopher Wozencraft’ın Dünya Memelileri adlı kitabı, türün Avustralya dingosuyla yakın olduğunu öne sürerek Canis lupus ssp. dingo olarak listeliyor.

    Yeni Gine koro köpeğinin adı, Endonezyalıların Bahasa dilinde anging penyani yani şarkıcı köpek anlamına geliyor. Bu da birlikte başladıkları ve dakikalar süren koro halindeki uluma sesinden kaynaklanıyor. Yabani köpeklerin keşfine kadar doğada tükendiği düşünülen koro köpeğinin üç yüz civarı bireyinin kaldığı biliniyordu. Bu köpeklerin atalarının adalara 6000 yıl önce insanlarla beraber veya insanlarla paralel gelerek yerleştiği düşünülüyor. Köpeğin varlığını doğrulayan bir dizi fosil kaydı bulunuyor. Eskiden adada yaygın olan bu canlı 1950 - 2000 yılları arasında hiç belgelenmedi, yok olduğu düşünülüyordu ki son on beş yıldaki bulgular araştırmacılara cesaret verdi. Yabani bireylerin keşfiyle bilim dünyası neredeyse adadaki insanlar kadar geçmişe sahip arkaik bir memeli topluluğuyla karşı karşıya.

    Avustralya dingosuyla akraba olsun ya da olmasın bu köpek ırkı doğal ortamında yaşadığı bilinen en eski köpek ırkı. İlk bulgulara göre Puncak Jaya en az on beş birey yabani koro köpeğine ev sahipliği yapıyor, araştırmacılar onlara şimdiden yayla köpeği diyor.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler