Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Dünyanın Kadınsız Tek Bölgesi: Athos Dağı

    Şubat ayında yaptığım seyahat öncesinde Selanik ile ilgili kaynakları okuduğum sırada tanıştım Halkidiki ile. Selaniklilerin sayfiye yeri olarak bahsedilen bu yarımada önce isminin sempatikliği sonra doğal güzellikleri ve yılın üç yüz gününün güneşli geçmesiyle aklıma düştü ve yazın gitmek üzere seyahat rotama ekledim.

    Geçtiğimiz hafta, sekiz saatlik bir yolculuk sonrasında Halkidiki’ye vardım. Yemyeşil bir doğa, pırıl pırıl bir deniz… Misafirperver Yunanlar sıcacık bir “Hoş geldin” dedi bana.

    Kassandra, Sithonia, Athos

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12544013/640xauto.jpg)

    Halkidiki, üç tane yarımadadan oluşan bir coğrafya. Kassandra Yarımadası daha turistik ve yerleşim bakımından daha kalabalıkken; Sithonia Yarımadası, gizli koyların bulunduğu, Yunanlar'ın, yazlıklarının olduğu daha yerel bir bölge. Athos ise Halkidiki yarımadasının en doğusunda olup Ege Denizi'ne doğru uzanıyor.

    Dünyada kadınların hatta dişi hayvanların bile giremediği tek bir yer var: Kutsal Athos Dağı…

    Halkidiki’de konaklamayı yapacağım yer konusunda araştırma yaparken Kutsal Athos Dağı ile tanıştım. Bu bölgeye, kadınların hatta dişi hayvanların bile girişinin yasak olduğunu okuyunca büyük bir merakla araştırmaya başladım.

    Aynoroz Özerk Keşişsel Devleti

    Halkidiki Yarımadası’ndaki Athos Dağı, politik açıdan Yunanistan Dış İşleri Bakanlığı’na, dini açıdan İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı. Dini liderleri ise İstanbul Patriği I. Bartholomeos’dur. “Tapınmaya Adanmış Kutsal Dağ” ya da “Keşişler Diyarı” olarak da adlandırılan bu bölgede; 17 Yunan, 1 Rus, 1 Sırp ve 1 Bulgar olmak üzere 20 tane manastır bulunuyor ve nüfusu yaklaşık olarak 2,500 kişi.

    Komünal yaşam süren din adamları

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12544022/640xauto.jpg)

    Rahipler, keşişler, papazlar bu manastırlarda komünal bir yaşam sürdürüyorlar. Sabah saat 4’te çan sesleri ile güne başlayıp, sabah dualarını gerçekleştirdikten sonra her biri sorumlu olduğu işi yapmak üzere çalışmaya giderler ve yaptıkları her şeyi Tanrı ve insanlık için yaparlar. Kendilerini dine adayan keşişler, dönem dönem hem bedenlerini hem de zihinlerini temizlemek için oruç da tutarlar.

    Tanrı’nın âşk olduğunu düşünen bu din adamları, Tanrı’nın doğaya ait her şeyi insanlığa sunduğunu fakat günümüzde insanların, insanlığı ve doğayı yok ettiğini düşünüyorlar.

    Günlük ziyaretçi sayısı 100 erkek

    Kadınların ve dişi hayvanlarının girişinin yasak olduğu bu bölgeye 100’den fazla erkeğin girmesi de yasak! Eğer Athos Dağı’nı ziyaret etmek istiyorsanız ziyaretinizden önce Selanik’te bulunan Athos Dağı ziyaret kurumunu aramanız ve rezervasyon yaptırıp bir kod almanız gerekiyor. Bu kod çok önemli zira bölgeye günlük olarak 100 erkekten fazla kişi giremiyor.

    Karayolu ile ulaşımın olmadığı bu bölgeye Lerissos’den tekne ile gidiliyor. Manastır tarafından en fazla dört gün kalınmasına izin verilen Athos Dağı’nın dünyada eşi benzeri yok! 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan Athos Dağı, Ortodokslar'ın en kutsal bölgesi olma özelliğinin yanı sıra mistik havasıyla içimde büyük bir merak uyandırdı. Manastır, bir gün bu geleneğe bir son verirse ilk iş Athos Dağı için yollara düşeceğim…

    Gaia Dergi'ye ait daha fazla içerik için buradan.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler