Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Dünyanın 40 Ülkesindeki En İyi Sokak Yemekleri

    Yemekler genellikle kültürü ve tarihi, insanları ve yerleri daha iyi anlamanın doğal yöntemleridir. Sokak yemekleri, bizi keşif yapmaya yönlendirir. Onların sayesinde sadece yerel yemeklerin lezzetini keşfetmekle kalmayız, aynı zamanda temsil ettikleri kültürlerin niteliklerini de keşfederiz.

    Aradığınız şey sadece foodporn (yemeklerin çekici ve lezzetli görünmelerini sağlayacak şekilde yakından çekilen fotoğraflar) ise buraya tıklayın. Eğer seyahat keyfi ile sokak yiyeceklerini harmanlamaktan hoşlanıyorsanız okumaya devam edin.

    Yemek ve seyahat, hayattaki en muhteşem birleşimlerden biri. İncelikli mutfakların hoşumuza gitmesine ve restoranlarda et yemeyi sevmemize rağmen genellikle hayatın en çok anımsanan ve bizi hiç beklemediğimiz bir şekilde etkileyen sürprizlerinden bazıları da sokak yemekleri.

    İşte hakkında bilgi sahibi olmanız gereken sokak yemekleri:

    Yemekler genellikle kültürü ve tarihi, insanları ve yerleri daha iyi anlamanın doğal yöntemleridir. Sokak yemekleri, bizi keşif yapmaya yönlendirir. Onların sayesinde sadece yerel yemeklerin lezzetini keşfetmekle kalmayız, aynı zamanda temsil ettikleri kültürlerin niteliklerini de keşfederiz.

    Zaten bunun farkında olanlar için bunu yinelememize gerek yok. Ancak diğerleri için yemek sadece hayatta kalmayı sağlayacak bir besindir ve daha az öneme sahip olabilir. Sizin de bildiğiniz gibi sokak lezzetlerini etkin olarak araştırmak ve yeni aşçılık deneyimlerini kazanmak sadece tabağı doldurmakla kalmaz, aynı zamanda ruhu da besler.

    İşte bunları yapmanın yolu.

    Not: Sokak yemeği meraklıları, biz yerel ve otantik mutfak deneyimleri için kısaca “sokak yemekleri” terimini kullanıyoruz. Dünya çapında, küçük restoranlar, seyyar satıcılar ve sebze-meyve pazarlarındaki deneyimlerden edinilmiş toplam 40 örnek için lütfen sabredin.

    Sokak Yemeklerinin Keşif Malzemesi Olmasının 5 Nedeni

    1. İlerlemenizi sağlar

    Aradığınız sokak yemeğini en son varış yeriniz olarak belirleyin. Dünyanın en büyüleyici pazarlarının ve en etkileyici sokak yemeklerinin çoğu turist merkezlerinden ve popüler muhitlerden oldukça uzak yerlerde bulunur. Sokak yemeklerini aramak sizin için bir “amaç” oluşturur ve normal şartlarda şehrin hiç ziyaret etmeyeceğiniz bölgelerine gitmenizi sağlar.

    İster yürüyün ister toplu taşımayı kullanın, meyvalı tart, fasulye çorbası, tako veya köri başlı başına birer macera haline gelir, hedefte yemek vardır ancak buna karşılık yaptığınız yolculuğun neticesinde hiç ummadığınız bir ödülle karşılaşırsınız.

    2. Sizi derinlere götürür

    Sokak yemekleri, yemeğe ihtiyacı olan herkesin elde edebileceği yiyeceklerdir. Sıradan yerel insanlarla (yani turizm ve servis uzmanları dışında) tanışmanın ve kaynaşmanın en iyi yollarından biri bir plastik masada oturarak ortak sosları ve baharatları paylaşmak ve biraz sohbet etmektir.

    Eğer konuşulan dil bir sorun teşkil etmiyorsa, muhabbete genellikle yerel yemekler hakkında sorular sormakla başlarız. Bunu aile, kültür ve politika gibi konular takip eder. Eğer ortak kullanılan bir dil yoksa el kol işaretleri ile yediğimiz şeyin içinde ne olduğunu veya nasıl hazırlandığını sormaya çalışırız.

    Görülüyor ki, neredeyse herkes ziyaretçilerle yerel mutfaklarını paylaşmaktan zevk alıyor.

    3. Sınırlarınızı keşfetmenize yardımcı olur

    Ben Dan kadar cesur ve maceracı bir sokak yemeği müdavimi olmayabilirim ama sokak yemeklerini aramak kesinlikle mutfak konusunda cesaretimin oluşmasına yardımcı oldu. Eğer önümde duran yemeğin ne olduğunu kolayca anlayamazsam (örneğin, bir hayvanın yemeğe alışık olmadığım bir yeri) genellikle çekinirim. Ama kendimi, ziyaretçilerinin yemeklerini denemeleri için heyecanla bekleyen insanların olduğu bir sokak yemekleri pazarında bulduğum zaman hayır demem zor oluyor. Genellikle korkularımın yersiz olduğunu farkediyorum ve yemeğin keyfini çıkarıyorum.

    4. Lisan becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olur

    Eğer sözel becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız yabancılarla yemeğinizi paylaştığınız mekândan daha iyi bir yer yoktur. Ve yemeğinize soğuk bir bira eşlik ediyorsa lisan ile ilgili sıkıntılarınız çok daha çabuk hallolur.

    5. Size bunları pişirmenin ne kadar kolay olduğunu öğretir

    Harekete geçmeye çok yakınsanız sokak yemekleri içinizdekilerin hepsini su yüzüne çıkarır. Eğer aşçılığa hayransanız sokak yemeği şefleri – lisanlarının el verdiği kadarıyla – size favori yerel yemeğinizin nasıl hazırlandığını ve pişirildiğini ilk elden öğrenme fırsatı verir. Ufacık bir gaz sobasından ve sadece basit mutfak aletleri bulunan bir mutfaktan çıkan muhteşem yemeklere şahit olduğunuz zaman, bu sınırlı imkânlarla öğrenilenleri anlamaya başlıyorsunuz.

    Dünya Çapında Favori Olan 40 Sokak Yemeği

    Aşağıdaki liste, sokak yemekleri için bir ipucudur, hangisinin daha iyi olduğu konusuna girmiyoruz. Birkaç alışılmışın dışında yemeğin yanı sıra bazı geleneksel yemekleri de listemize dâhil ettik.

    Arjantin

    Arjantin’in Salta bölgesinde bir köy olan Tilcara’daki empanada pazarı.

    Empanada’lar (genellikle baharatlı içi doldurulmuş hamurlar) Arjantin’in her yerinde bulunabilmesine rağmen, en iyileri ülkenin kuzeybatısındaki Salta bölgesinde. Burası aynı zamanda acı sosun da bulunduğu tek bölge. Oley!

    Ermenistan

    Lavaşlara (pide) sarılan kebaplar – Erivan, Ermenistan.

    Kebaplar (ızgara, kıyma veya şişte kuşbaşı et) sadece Ermenistan’a özgü olmasa da gördük ki çabuk ve kolay bir atıştırmalık istediğimiz zaman lavaşa (pide) sarılmış bir kebap iyi bir sokak yemeği seçeneği.

    Bangladeş

    Srimongal (Bangladeş) pazarında singara.

    Singara’lar baharatlı patates ve sebze karışımından oluşan ve ince bir hamura sarılarak kızartılan keseler. İyi bir singarayı diğerlerinden ayırt eden özellik ne kadar gevrek olduğu. Bazıları baharatlı tart hamurundan yapılmış gibi gevrek oluyor. Singaralar her yerde bulunabiliyor ve hiç de pahalı değil (24 adedi sadece 1$).

    Bali (Endonezya)

    Sanur’daki (Bali) gece pazarında bir tabak nasicampur.

    Nasicampur temel olarak pilav ile servis edilen, Bali’ye özgü karışık bir tabak. Birçok restoranda sizin yerinize seçimi kendileri yapıyor ancak Bali’deki warung adı verilen daha yerel yemek satış noktalarında nasicampur seçimi size kalıyor. Satelilit, baharatlı tempeh, doğranmış sebzeler, baharatlı et, tavuk ve tofu peyniri gibi lezzetlerin arasından istediklerinizi seçebilirsiniz.

    Bolivya

    Cochabamba’daki (Bolivya) fırından taze Salteñas.

    Salteña’lar empanadaya benzeyen, içleri tavuk veya et ile doldurularak fırınlanmış ve kendine has hafif tatlı bir kabukları olan keseler. Fotoğraftaki salteñalar haşlanmış yumurta, çeşitli otlar, zeytin, tavuk ve kıyma ile doldurulmuş. Yakıcı, acı, normal ve tatlı baharat seçenekleri bulunuyor. Herkes için birşey var.

    Bosna Hersek

    Saray Bosna’daki Zeljo Cevabdzinica’da Ćevapi, kaymak ve soğan ile.

    Saray Bosna şehir merkezine doğru yürüdüğünüzde Boşnakların milli ızgara eti olan ćevapi’nin kokusundan etkilenmemek çok zor. Ćevapi çoğunlukla yuvarlak yassı ekmeğin içine 5 ila 10 adet köfte konarak servis ediliyor. Bizim seçimimiz soğan ve kajmak (kaymak, bir çeşit kalın krema) ile yemek. Bunu yedikten sonra birkaç gün yemek yemek zorunda kalmazsınız.

    Kamboçya

    Kamboçya Sabah Çorbası (NumBanhChoc), Angkor tapınaklarında kahvaltı.

    BanteaySrei tapınaklarından çıktığımızda tuk-tuk sürücümüzü diğer sürücüler ile birlikte kahvaltı yaparken bulduk. Ona katılmamız için davet etti ve bize harika bir sabah çorbası ikram etti. Çorba, bir kaşık dolusu koyu renkli tatlı sos ile örtülmüş, az miktarda sarı körili balık suyunda taze pirinç eriştesi, kâğıt inceliğinde doğranmış muz çiçeği, salatalık ve lahanadan oluşuyor. En son yenilmek üzere masamızda, bir kâse tatlı ot ve uzun fasülyeler vardı.

    Şili

    Tüm görkemiyle tam bir İtalyan. Santiago’daki (Şili) La Vega pazarı.

    Şili’ye vardığımızda gerçek bir completo (hot dog) yemeyi kendimize görev edindik. Her ne kadar genelde hot dog yemekten kaçınsak da, bunlar karşı konulamaz güzelliklerdi. Resimde görülende, avokado, domates ve mayonez tıpkı İtalya bayrağı gibi birleştirilmiş.

    Çin

    Da Yu’da domuz etli, karidesli ve pırasalı mantı – Qingdao, Çin.

    Çin sınırları içinde bir sokak yemeği seçmek neredeyse imkânsız. Fakat çoğunluğa uyarak en çok tercih edilen Çin Mantısı’nı deneyeceğiz. Çin’de denediğimiz yüzlerce mantı arasından seçtiğimiz, domuz etli, karidesli ve pırasalı Da Yu mantılarının satıldığı bu nokta, Qingdao Burnu’ndaki No.6 hamamlar bölgesinin yakınında. Taze, lezzetli ve mükemmel şekilde buharda pişirilmiş.

    Ekvator

    Quito Merkez Pazarı’nda patlamış mısır ile birlikte servis edilen Ekvador tarzı karides ceciche.

    Görünen o ki, Latin Amerika’da her ülke kendi eşsiz ceviche’ini servis ediyor. Bu nedenle biz de gittiğimiz her ülkede denememiz gerektiğini gördük. Peru’ya özgü ceviche’lerin favorimiz olduğunu kabul etsek de, Quito Merkez Pazarı’ndaki taze karidesli, bol otlu ve parça domatesli bu ceviche, burun farkı ile ikinci oluyor. Ve yanında servis edilen patlamış mısırın büyük hayranıyız.

    Mısır

    Eski Kahire (Mısır) Şeker kamışı suyu ustası..

    Aralık 2011’de Kahire’yi (Mısır) ilk ziyaretimizde, Tahrir Meydanı’nda gösteriler hala devam ediyordu ve tüm dünyadan haber kanalları şiddet olayları ile protestoları takip ediyordu. Ama nüfusu 8 milyonu bulan bu şehirde yaşadığımız deneyim bunun gibi karşılaşmalarla doluydu (Eski kahire’nin dost canlısı şeker kamışı suyu ustası). Eğer merak ediyorsanız söyleyeyim, hasta olmadık.

    El Salvador

    Tavada Pupusa — Juayua, El Salvador.

    Pupusa’lar (doldurulmuş mısır tortillaları) El Salvador genelinde tercih edilen bir sokak yiyeceği. Kızarmış kırmızı fasülye, peynir ve az miktar chicharron (tuzlu domuz derisi) ile dolduruluyor. Fotoğraftaki Pupusa’ları, en iyisini bulabileceğiniz Juayua merkez parkının doğusundaki basit bir sokak satıcısında tadabilirsiniz. Üzerinde turşu sebzeler ve şili biberi ile birlikte. Leziz!

    Etiyopya

    Geleneksel Etiyopya kahve seremonisi en az 20 dakika sürüyor, fakat kesinlikle beklemeye değer. Birkaç fincan denemelisiniz. Belki de ancak o zaman, kahvenin doğum yeri olduğu söylenen Etiyopya’da, kahvenin ne kadar önemli bir şey olduğunu anlamaya başlayacaksınız.

    Gürcistan Cumhuriyeti

    Khachapuri, Gürcistan’ın peynir dolgulu ekmeğinden sızan yumuşak bir güzellik. Gürcü kahvaltısı, öğle yemeği ya da akşam yemeği masasında çok yaygın. İçindeki tuzlu peynir uzun süre boyunca salamura ediliyor. Bu nedenle son derece lezzetli ve diyetinizi bozmaya teşvik ediyor.

    Almanya (Berlin)

    Berlin’deki döner kebapları herkes bilir. Fakat Mustafa’nın döneri tipik bir döner değil. Mustafa’nın mutfağında biftek veya dana yapraklarının yanı sıra, sıkıştırılmış tavuk eti, közlenmiş sebzeler, patates püresi, tatlı patates, salata, peynir ve formülü gizli özel sosu ile birlikte servis ediliyor. Eğer vejeteryansanız, sadece sebze tercih edebilirsiniz. Mustafa’nın yakınlarına geldiğinizi sokaktaki uzun kuyruktan anlayabilirsiniz.

    Yunanistan (Girit)

    Yunan adası Girit’te, aslında öyle gözükmese de tek yaptığımız yemek yemekti. Ayrılmamızdan hemen önce, adadaki en büyük şehir olan Heraklion’da, üzerine pudra şekeri serpilmiş, içi krema ve/veya peynir doldurulmuş bir hamur işi olan bugasta’yı denememiz tavsiye edildi. En ünlü bugatsa’yı, Ermeni göçmenler tarafından 1922’de kurulan, onların da atalarının tarifi ile aynı şekilde günümüze kadar ulaştırmış olan Kipkop’ta yiyebilirsiniz.

    Guatemala

    Guatemala Orta Amerika’daki ilk durağımızdı. Antigua’da bir sokak yemeği yedik. Chuchito adındaki Meksika tamalesine (kaynamış yer mısırı üzerinde dilimlenmiş et ve sebze) benzeyen bu yemek, taze guacamole’ye bulanmış şekilde salsa sosu ve lahana ile servis ediliyor.

    Haiti

    Jacmel’de (Haiti) mısır unu, fasulye ve sebze yahnisi için bir sabah molası.

    Haiti’de birçok sokak yemeği (ızgara kuzu dili, domuz, diğer etler ve patates vb.) kızartılıyor. Fakat sadece birkaç dolara sağlıklı bir yemek arıyorsanız, bu mısır unu, fasülye ve sebze yahnisi (mayi moulenkole ak legim) tam size göre. Mısır ununun kıvamı, mısır irmiği ile buğday unu arasındaydı.

    Honduras

    La Esperanza’da (Honduras) şampiyonların kahvaltısı: fasulye doldurulmuş pupusa, fasulye ve yumurtalı baleadas (sağda).

    Orta Amerika’nın geri kalanı mısırdan ibaretken, Honduras’ın temel sokak yiyeceği baleada buğday unundan yapılıyor. Ve dürüst olmak gerekirse, 3 aydır yediğimiz mısırdan sonra çok iyi geldi. Peynir çeşitleri, fasulye, yumurta ve çeşitli etlerle doldurulmuş baleadas’ı yemekten oldukça memnun kaldık.

    Macaristan

    Budapeşte’de (Macaristan) Langos şehir merkezindeki, Lehel pazarında satılan kızarmış ekmekfavorimiz.

    Ekşi kremaya batırılmış kızarmış ekmeğe kim hayır diyebilir? Bu nedenle Macaristanlangos’u bu kadar beğeniliyor. Hangi pazara girerseniz gidin, langos bulabileceğinizden emin olun. Müthiş kokusu sizi önce bulmazsa tabi. Sarımsaklı langos deneyin fakat yoğun bir sarımsak kokusu var ve birkaç saat arkadaşlarınız kokudan rahatsız olabilir.

    Hindistan

    Hindistan’ın Varanasi şehrindeki dağ geçitlerinde alootikki pişirmeyi öğrendim.

    Hindistan’da sokaklarda hayır amacıyla çok fazla yemek dağıtılıyor. Ama favorilerimizden biri olan veVaranasi’de karşılaştığımız alootikki’yi(atıştırmalık, baharatlı patates) tercih ederim. alootikki güzel bir yemek ama bana onu pişirmeyi öğreten karizmatik satıcı bu deneyimi daha da iyi hale getirdi.

    Not: Eğer Hindistan’da sokakta yemek yemeye cesaret ederseniz, tercihinizi pişmiş ürünlerden yana kullanın ve taze otlarla sebzelerin kirli sularda yıkanmış olabileceği ihtimalini unutmayın.

    İran

    Kirmanşah yakınındaki dağlarda buharda pişirilmiş, baharatlı bakla yığınları.

    İran’da tüm o kebaplardan ve etlerden sonra, Kirmanşah yakınındaki dağlarda buharda pişirilmiş baharatlı bakla satan bir satıcı bulduğumuz için minnettar olduk. Baklalar sirke ve kırmızı biber ile son derece lezzetli olmuş. Biz bir kere daha almak için giderken, sebzeden yoksun kalan grubumuzun bunu biraz garip bulduğunu düşünüyorum.

    Bunlar da ucuz, lezzetli ve sadece ülkemizde bulunan en iyi sokak lezzetleri!

    Japonya

    Japonya’nın Osaka kentinin sokaklarında Takoyaki.

    Ahtapot topları? Evet, lütfen. Takoyaki yeşilliğe bulanmış doğranmış sıcak, yumuşak ahtapot topları. Takoyaki’leri, her tarafları eşit şekilde pişmesi için cupcake tepsisi benzeri bir şeyin içinde uzun çubuklarla hızlıca döndüren şefleri izlemek mükemmel bir deneyim. Takoyaki üzerinde genellikle tatlı bir sos olan aonori (toz deniz yosunu) ve hanakatsuo (kuru tulmuş torik balığı parçaları) ile birlikte büyük porsiyonlar şeklinde servis ediliyor.

    Ürdün

    Ürdün’ün başkenti Umman’da, şehrin merkezindeki Habibeh’de kocaman tepsilerle künefe.

    Sokak yemekleri her zaman lezzetli ve iştah açıcı olmak zorunda değil. Künefe, pişirilmiş irmik arasına erimiş, beyaz peynir koyularak pişirilen ve üzerine tatlı şurup dökülerek servis edilen bir Orta Doğu tatlısı. Bu tatlıyı yemek için her fırsatı değerlendirdik ve Umman’da (Ürdün) şehir merkezinde Habibeh’de (Habiba) servis edilenden iyisini bulmaya çalıştık. Umman’ı ziyaret edenlerden konuştuğumuz herkes, künefe’den özlemle içini çekerek bahsediyor.

    Kırgızistan

    Osh’da sebze meyve pazarlarında satılan buharda pişmiş mantılar.

    İçi etle doldurulmuş hamur parçaları olan buharda pişmiş mantılar, Kırgızistan’da sokaklardaki yiyecek dükkanlarında, sebze meyve pazarlarında ve yamaçlardaki hayvan pazarlarında satılıyor. Bu arada dikkatli olun, Kırgızlar mantı üretiminde aşırıya kaçabiliyor. Mantıların tadı bazen sanki hayvanın tamamı et öğütücüsüne düşmüş gibi olabiliyor.

    Laos

    Luang Prabang pazarında Or lam.

    LuangPrabang’ı ziyaret ettiğinizde, Lao yemeklerini yediğinizi düşünerek yanılmanız mümkün. Çünkü pek çok restoran Tayland lezzetlerini Lao yemeği olarak sunuyor. Etrafa sora sora sonunda, mantar, patlıcan, et, limon otu ve şili biberiyle yapılan baharatlı bir yahni olan OrLam’ı bulduk. Bunun yanı sıra khaipaen (baharatlı, kurutulmuş nehir otu) ve jaewbawng (bir Lao dip sosu) da bulunuyor.Tüm bunlar soğuk bir Beer Lao ile mükemmel gidiyor.

    Malezya

    SambalSotong – Muz yaprağında servis edilen, kızarmış çili biberleriyle kalamar ve kötü kokulu fasulyeler (petai). Georgetown, Penang.

    Sadece mutfak için bile olsa Malzeya’ya seyahat etmeye değer. Malezya’nın son derece lezzetli sokak yemeklerinde Çin’den ve Güney Doğu Asya’dan esintiler yer alıyor ancak Hint yemekleri ile bir yakınlığı yok. Pek çok sokak yemeği standı sadece tek bir yemek çeşidinde uzmanlaşırken, tarifleri mükemmel hale getirmek için pek çok jenerasyondan insanın birlikte çalıştığını görmek çok olağan bir durum.

    Meksika (Oaxaca)

    Oaxaca’da (Meksika) 20 de Noviembre pazarında tlayudachorizo.

    Meksika’da iki ay geçireceğimiz yerlere karar verirken, mutfağı ve sokak yemekleri nedeniyle Oaxaca’yı ilk durağımız olarak seçtik. Favorimizolan sokak yemeklerinden veya pazar atıştırmalıklarından biri de, bazenasiento adı verilen ince bir tabaka rafine edilmemiş domuz yağı ile kaplanmış ve üzerine kızartılmış fasulyeler (frijol), domates, avokado ve et çeşitleri (chorizo, tasajo veya cencilla, ya da dilimlenmiş tavuktinga)koyulan büyük yarı kurutulmuş tortilla ile yapılantlayuda. Bu yemek istğe göre açık şekilde, veya kömürlü ızgarada piştikten sonra ikiya katlanmış şekilde servis edilebiliyor. Genellikle iki kişi için bir tanesi yeterli oluyor.

    Myanmar (Burma)

    Yangon sokaklarında baharatlı sos, taze otlar ve ufalanmış fındık eklenmiş noodle.

    Myanmar coğrafi olarak, Güney Asya (Hindistan), Doğu Asya (Çin) vew Güney Doğu Asya’nın (Tayland) kesişiminde bulunuyor. Mutfağı da aynı şekilde bütün bunlardan etkilenmiş. Bu, bizim için hoş bir sürpriz oldu ve Burma yemekleri beklentilerimizin çok ötesinde çıktı.

    Nepal

    Bakhtapur (Nepal) sokaklarında buharda pişmiş momo’lar.

    Nerede olursa olsun, hamur işlerine direnmek benim için zor ve Nepal’in momo’larıda istisna olmadı. Buharda pişmiş şekilde veya zaman zaman kızartılmış olarak servis edilen momo’lar Nepal dâhil, Tibet platosu ve etrafındaki bölgenin başlıca yiyeceği

    Paraguay

    Paraguay’daki Encarnacion otobüs durağında tereré ile serinleyin.

    Hava çok sıcak ve nemli olduğunda ve saatlerce otobüs beklediğinizde, Paraguay ulusal içeceği olan tereré (nay, ulusal spor) serinlemenize kesinlikle yardımcı oluyor. Yerbamate’ye benzeyen tereré soğuk servis ediliyor.

    Peru

    Karışık deniz mahsulü ceviche —Lima’daki (Peru) Surquillo Pazarı.

    Peru, Latin Amerika’ya yaptığımız seyahatlerimizin mutfak açısından en önemli olanı. Cevicheria Lima’da, özellikle hafta sonları insanların akın ettiği Surquillo pazarında yer alıyor. Dev bir tabak karışık deniz mahsulü ceviche yaklaşık 4–5 $ civarında. Peru’daki aile hayatı ve siyaset konusundaki tartışmalar ise ücretsiz.

    Singapur

    Singapur’da Waterloo Sokağı ile Bugis Sokağı arasında bulunan Hawker Center’da Hainanese Tavuk Pilav.

    Hainanese Tavuk PilavSingapu’a özgü bir yemek. Açıklaması önemli değil gbi gelebilir ama lezzeti muhteşem. Yemek, tavuk suyu, salatalık ve otlarla servis edilen kızarmış (veya buharda pişmiş) tavuk dilimleri, sıcak sos, tatlı soya sosu ve sebzeli hafif bir tavuk suyuna çorbadan oluşuyor. İncelikleri olan lezzetli bir yemek.

    Güney Afrika

    Durban’da (Güney Afrika) 5 tabakalı BunnyChow

    Bunnychow temelde, köri (veya tercihinize göre masala) ile doldurulmuş içi oyulmuş bir parça sade, beyaz sandviç ekmeğinden oluşuyor. Söylentilere göre, tarım işçilerinin yemeklerini tarlada yemesini kolaylaştırmak amacıyla bu şekilde tasarlanmış bir yemek. Bunnychow özellikle durban şehrinde bulunabilen, Güney Asya etkileri taşıyan bir yemek.

    Tayland

    Bangkok sokaklarında kırmızı körili karides yaklaşık 1$.

    Sokak yemeği aşkımızın gerçekten en üst noktalara ulaştığı bir yer olan Tayland, sadece sokak yemekleri için bile olsa ziyaret etmeye değer yerlerden biri. Tayland’ın en güzel sokak yemekleri arasında, yıllar önce Bangkok’u ilk ziyaret ettiğim zamandan aklımda kalan taze Tayland reyhanı ile servi edilen güzel bir tabak kırmızı körili karides yer alıyor.

    Türkiye

    İstanbul’un Beyoğlu semtinin sokaklarında peynirli börek.

    Dünyada çok sayıda kötü ve hamur gibi börek (doldurulmuş yufka) var. İran’a giderken yaptığımı İstanbul ziyaretimiz esnasında, bu çıtır çıtır peynirli böreklerin müdavimi olduk. Lezzetli olmalarının yanı sıra fiyatları da oldukça uygun olan bu dükkân, Beyoğlu’nda kaldığımız yere yakın bir caddede.

    Uganda

    Kampala’da (Uganda) Mengo pazarında sağlıklı bir kikomando tabağı.

    Eğer kampala’da karnınız acıkırsa, biraz kikomando yemek için doğruca Mengo pazarına gidin. Kikomando, chapati dilimleri ile karıştırılmış fasulyelerden yapılan bir yemek. Söylenen göre, eğer çok fazla yerseniz Komando filmindeki Arnold Schwarzenegger gibi güçlü olursunuz. Bu konuda emin değiliz ama bir tabak yemeniz, günün geri kalanı için yeterli.

    Özbekistan

    Taşkent’te sokakta plov

    Özbekistan’ın ulusal bir yemeği olan plo vpirinç pilavı ile kızartılmış julyen doğranmış havuç, kırmızıbiber, kimyon tohumları ve parça etten oluşuyor. Plov bölgede o kadar yaygın ki, sadece yerel ustalar, yabancıların algılayamadığı farkları anlayabiliyor. Bu daha çok, Amerikalıların pizza ve şili biberi ile ilişkilerine benziyor. Orta Asya’daki ilk plov yemek yarışması için radarlarımızı ayarlayacağız.

    Vietnam

    ChaCa, Hanoi’de balık ve zerdeçallı güveç.

    Sokak yemeği severler için harika yerlerden bir diğeri de Vietnam. Kışın yaptığımız ziyaret esnasında, balık, zerdeçal, dereotu, kişniş ve diğer yeşilliklerden oluşan, noodlei bezelye, sirke ve şili biberi ile servis edilen farklı bir güveç olan chaca’yı denedik. Vietnam’daki pek çok yemek gibi bu da yemeğinize tat katan yeşillik, noodle, baharatlar vb ile servis ediliyor.

    Xinjiang (Çin)

    Kashgar, Xinjiang’da (Çin) hayvan pazarında noodle Laghman ustası.

    Bölgenin Türk ve Moğol karışımı farklı bir etnik karışıma sahip olması nedeniyle Xinjiang sokak yemeklerini kendine ait ayrı bir kategoriye koyuyoruz. Bu nedenle, Xinjiang mutfağı “geleneksel” dokunuşlara sahip olması nedeniyle, yemeklerinde Çin etkileri olmasına rağmen Çin yemeklerinden oldukça farklı. Favorilerimizden biri de, sadece lezzetiyle hoşumuza gitmekle kalmayan, aynı zamanda hazırlanması da yetenek gerektiren çekilmiş noddle veya diğer adıyla laghman. Çekilmiş noodle’lar çorba ve suoman’a (noodle, sebze ve et karılımı) batırılmadan önce sallanıyor, dövülüyor ve tam kıvamını alması için çekiliyor.

    Kaynak

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler