Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Danimarka, Norveç ve İsveç'in Tek Ülke Olması Teklif Edildi

    Ortaya atılan bu fikir, İskandinavların kuşkuyla karışık desteğini aldı.

    İskandinav ülkeleri İsveç, Norveç ve Danimarka yüksek yaşam standartları ve şık mobilya tasarımlarıyla biliniyor. Ama bu üç ülkenin de küçük bir problemi var: Nüfusları oldukça az. Hatta sandığınızdan bile az olabilir: Aralarında en büyük nüfusa sahip olan İsveç'in tüm nüfusu 9,5 milyon ve İngiltere'nin başkenti Londra'dan daha kalabalık değil. Hem Danimarka hem de Norveç'in nüfusu İsveç'in yarısı kadar.

    Belki de önemli olan boyutu değildir, ama bazı İskandinavlara göre bu kesinlikle önemli. Norveçli iş adamı Petter Stordalen (net serveti 1,5 milyar Dolar), Göteborgs Posten gazetesine verdiği son röportajında, üç ülkenin birleşip tek bir İskandinav ülkesi oluşturmasını önerdi. Servetini arazi iyileştirmesi ve otellere borçlu olan Stordalen gazeteye verdiği röportajda "Hep beraber ne kadar muhteşem bir ülke olabileceğimizi düşünün." ifadelerini kullandı.

    Ortaya atılan bu fikir, İskandinavların şüpheyle karışık desteğini aldı.

    Milyarder iş adamı durumu iş adamı lensinden görüyor:

    "İsveç'te 10 milyon insan var. Norveç ve Danimarka'nın her birinde beşer milyon insan var. Araba, uçak satışı veya icatlar açısından 20 milyon nüfusa sahip olmamız çok daha iyi olurdu."

    Yürütülen mantık tamamen boş değil: İsveç'in nüfusu, Avrupa'nın ekonomik açıdan dinamosu olan Almanya'nın sadece sekizde biri.

    Almanya'da ve İsveç'te nüfus

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12552092/640xauto.jpg)

    Ekonomik açılardan İsveç'in GSYİH'si (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) Almanya'nın yüzde 14'ü kadar.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12552095/640xauto.jpg)

    Üç ülkeyi de aynı İskandinavya çatısı altında toplasanız bile toplam GSYİH'leri, en azından ilk başta Avrupa'nın büyük ekonomileriyle rekabet edebilecek düzeyde olmayacak. Ancak tabloda yukarı yükselebilirler, bu yüzden iş adamı Stardolen, mantıklı şekilde İskandinavya'nın birleştirilmiş GSYİH'sinin daha çok büyüme potansiyeline sahip olduğunu öner sürüyor.

    Batı Avrupa'nın en büyük GSYİH'e sahip ülkeleri

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12552098/640xauto.jpg)

    Ama her şey ekonomiden ibaret değil tabii ki. Stordalen'in de söylediği gibi her üç ülkenin de ortak bir tarihi, benzer dilleri ve kültürel değerleri var. Her üç ülke de bir zamanlar Kalmar Birliği'nin en iyi döneminde Finlandiya ve İzlanda'yı da içeren birliğin bir parçasıydı. Daha sonra Norveç, önce Danimarka ardından İsveç ile bir birlik oluşturdu. Tarihte, 19. yüzyıldaki İskandinavizm ve daha sonraki Nordizm hareketleri gibi bu üç ülkenin gücünü bir araya getirme girişimleri görüldü.

    Ancak İskandinav ve Nordik bağları, İsveç ve Danimarka'nın üye olduğu, Norveç'in üye olmadığı Avrupa Birliği, Norveç ve Danimarka'nın üye olduğu, İsveç'in üye olmadığı NATO ile zayıfladı. Ayrıca, Danimarka ve Norveç'in II. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından işgal edildiği dönemde İsveç'e girilmemesi nedeniyle günümüzde İsveç'e karşı hala belirli seviyede duyulan bir gücenme hissi de mevcut.

    Kaynak

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler