Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Dağ Keçileri Kaçıyor!

    Tunceli coğrafyasında sıkça karşımıza çıkan dağ keçileri; bölgedeki çatışmalar, binlerce hektara yayılan orman yangınları ve yerli turistin bıraktığı çöp yığınları yüzünden bölgeyi terk etmek zorunda kalıyor.

    Yazı ve fotoğraf: Kemal Özer

    Tunceli coğrafyasında sıkça karşımıza çıkan dağ keçileri (yerel söyleyişte bezuvar), şehir merkezi yakınlarında bile görülebiliyor. Yaban erkek keçiler, yaz mevsiminde Tunceli’nin dağlarında 2.000-3.000 metre rakımda sürü halinde yaşar. Kasım ayıyla birlikte çiftleşme dönemine giren tekeler, dişileriyle buluşmak için dağlardan vadilerin derinliklerine iner. Bu dönem gözleri karadır, insandan korkmazlar. Şehirlerarası yollara kadar indikleri için durumu fırsat bilen avcılara da maalesef kolaylıkla av olurlar.

    Tunceli’de kaçak avcılık oldukça yaygın, sadece Dersimliler değil çevre illerden de yüzlerce insan avlanmak için buraya geliyor. Hemen her bölgede jandarma karakolu olsa bile kaçak avcılığa yeteri kadar müdahale edilemiyor. İnsanların dağkeçilerinin yaşam hakkına müdahalesi bununla da bitmiyor.

    Bölgedeki çatışmalar, binlerce hektara yayılan orman yangınları, bu hayvanların barınma alanlarını yok ediyor. Özellikle yaz aylarında tatile gelen yerli turist, dağ keçilerinin üreme bölgelerinde yaptığı doğa yürüyüşleri, piknik vb faaliyetler ve arkalarında bıraktıkları çöp yığınıyla dağ keçilerini bölgeyi terk etmek zorunda bırakıyor.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler