Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Çinliler Trafiğin Üzerinden Gidecek Bir Otobüs Geliştiriyor

    Uluslararası İleri Teknolojiler Fuarı'nda, sıkışık trafiğin üstünden bacaklarını açarak ilerleyen otobüs konsepti tanıtıldı.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12553682/640xauto.jpg)

    Bu haber sıkışık trafikte arabasının küçülüp yavaş trafiğin altından gidebildiğini hayal etmiş herkese geliyor, bu dileğiniz yakında Çin şehirlerinde gerçeğe dönüşebilir. En azından denklemin ikinci yarısı için bu doğru. City Lab'ın bildirdiğine göre Pekin'den Transit Explore Bus (Transit Keşif Otobüsü) isimli bir firma, geçtiğimiz hafta sonu Uluslararası İleri Teknolojiler Fuarı'nda, sıkışık trafiğin üstünden bacaklarını açarak ilerleyen otobüs konseptini tanıttı.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12553691/640xauto.jpg)

    Otobüs tasarımı Çin'in büyüyen sıkışıklık sorunuyla mücadele etmek amacıyla, yolcuları yerden yüksekte taşıyacak ve arabaların bir tünelin içinden gidiyormuş gibi altından geçmesine olanak tanıyacak. Konseptin küçük ölçekli modelinin tanıtımını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

    Özel bir yol otobüse elektrik gücü sağlayarak otobüsün saatte 65 kilometre hıza kadar ulaşmasını sağlayacak. Otobüs tek seferde 1400 yolcu taşıma kapasitesine sahip olabilecek, bu da 40 geleneksel otobüse eşdeğer. Yolcular trafiğin üzerinde rahatça seyahat ederken, yüksekliği 2,1 metreden kısa olan araçlardaki sürücüler, gökyüzü görüntüleri simulasyonu olan panellerin altında seyahat edecekler.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12553694/640xauto.jpg)

    Sollaması imkansız bir otobüsün arkasına takılıp kalmış herkes bunun nasıl faydalı olduğunu net şekilde görebilir hem de araçlar yol verme kavgası olmadan da kullanılabilir. Bu ayrık otobüs, yerine geçeceği otobüslerden 800 ton daha az yakıt tüketecek ve 2500 ton daha az karbon salınımı yapacak. Bu aynı zamanda tünel kazmaya ve metro hatları inşa etmeye oranla hem daha ucuz hem de daha az doğayı istila etme özelliğinde.

    İki Amerikalı mimar 1969 yılında Boston ile Washington D.C. arasında çalışacak benzer bir proje sunmuşlardı. O proje hiçbir zaman tasarım aşamasını geçmese de, 50 yıl sonra ulaşım sektöründe yüksek hızlı trenlerin ve sürücüsüz arabaların konuşulduğu günümüzde artık o fikir o kadar da uç gibi gelmeye başladı.

    Transit Explore Bus isimli firma, şu anda Changzhou şehrinde, bu yazın sonlarına doğru test etmeyi planladığı otobüsün gerçek boyutlu modelini üretimi üzerinde çalışıyor.

    Kaynak

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler