Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bu Çölde Kar Yağıyor!

    Dünyanın en büyük çöllerinden biri olan Büyük Sahra Çölü'nde bilinen bütün iklim kurallarına meydan okuyan bir olay meydana geldi.

    Çölde kar

    Büyük Sahra Çölü'nü kafanızda canlandırın bir kere, Kuzey Afrika'nın inanılmaz büyük bir kısmını kaplayan bir doğa harikası burası. Çölün tamamı neredeyse Amerika Birleşik Devletleri'nin yüzölçümüne eşit bir alana sahip. E, burayı hayal ettiğinizde de doğal olarak aklınıza güneş, kum ve yüksek sıcaklıklarından başka pek bir şey gelmiyordur. Normal olanı bu zaten.

    Bu yukarıda görülen manzara, Büyük Sahra Çölü'nde geçen sıradan bir gün. Çok geniş bir alana yayılmış ciddi bir kuraklık durumundan bahsediyoruz. Çölün bazı bölgeleri on yıllarca hiç yağış görmeden varlığını sürdürebiliyor.

    Bu tarz iklimlerde yaşayan insanlar vücutlarını ellerinden geldiğince örtmeye özen gösteriyorlar, çünkü derilerini güneş ve kuraklıktan korumaları gerekiyor. Ortalama bir günde maksimum sıcaklık 100 dereceyi bulabiliyor.

    Ama tabii ki Sahra Çölü bile yılın bazı zamanları beklenmeyen hava koşullarıyla karşılaşabiliyor. Bugüne kadar Sahra Çölü'nde kayda geçen iki kar vakası yaşandı. Bunlardan bir tanesi 1979 Şubat'ında, karın yarım saat yağmayı sürdürdüğü ve neredeyse belgelenemediği bir gündü. O tarihten Ocak 2012'ye kadar bir daha kar yağışı gözlemlenmedi. Ama bu sefer insanlar daha hazırlıklıydı ve karı belgelemeyi başardılar.

    Bu fotoğraf Ocak 2012'de çölün Cezayir tarafında görüntülenmiş. Altın sarısından oluşan çöl neredeyse tamamen beyaz rengini almış.

    Ocak 2012'deki kar, Avrupa'yı dolaşan bir soğuk hava dalgasının beklenmedik bir şekilde güneye inmesi sonucunda yaşandı. Doğal olarak bu durum yerliler için oldukça şaşırtıcıydı.

    "Eh, bu gerçekten de değişik bir durum."

    Sonunda karın gerçekten de faydalı olduğu anlaşıldı, normalden oldukça düşük sıcaklık dereceleri palmiye ağaçlarını kemirip onlara zarar veren böcekleri temizlemeyi başardı.

    Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi kar yağışı fazla uzun sürmedi ve çölün iklimi çok geçmeden eski haline döndü. Ama yine de kar fırtınası oradaki yerli halkın kar topu savaşı yapabileceği kadar uzun bir süre devam etti. Bölgedeki insanların çoğu hayatı boyunca kar görmediği için, bu olay büyük bir sürpriz ve heyecana yol açtı.

    Kaynak

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler