Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bu Civa Amazonlara Çok Ağır!

    Amazon ormanlarındaki Yanomami ve Yekuana yerlilerinde yüksek oranlarda cıva zehirlenmesi görüldü.

    Fotoğraf: Marcos Wesley/Survival International

    Brezilya’daki Fiocruz adlı sağlık örgütü tarafından yapılan son araştırmalar, Amazon ormanlarında yaşayan Yanomami ve Yekuana yerlileri arasında yüksek oranlarda cıva zehirlenmesi yaşandığını ortaya çıkardı.

    ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12533612/640xauto.jpg)
    Araştırmacılar cıva zehirlenmesi hakkında bulgulara ulaşmak için Brezilya’da yaşayan Yanomamilerden saç örnekleri alıp laboratuvarda inceledi.

    Araştırma için 19 farklı kabile bireyinden alınan saç örnekleri bölgedeki yerlilerin yüzde 90’ının cıva zehirlenmesinden ağır şekilde etkilenmiş olduğunu gösterdi.

    Yanomamilerin topraklarında yasa dışı şekilde iş yapan altın madencileri, yerlilerin nehirlerini altın çıkarma işlemi esnasında kullanılan cıvayla kirletiyor. Yanomamiler, bu nehirleri içme suyu ve balık ihtiyacı için kullandıklarından, metaller yiyecek zinciriyle insanların vücuduna giriyor. Cıva insan vücuduna girebilen ağır bir metal ve içindeki birleşimler ana sinir sistemi, idrar, kalp ve damar sistemlerini direk hedef alan toksinler içermekte.

    Devam eden farklı araştırmalarda, Amazonlarda cıva zehirlenmesinden etkilenen başka topluluklar da olduğu ortaya çıktı. Yerli halkların hakları için mücadele eden Survival International adlı sivil toplum örgütünün raporuna göre; Peru’daki Nahua kabilesi üyelerinin yüzde 80’i cıva zehirlenmesinden etkilenmiş. Bu bireylerin yüzde 63’ü çocuk. Semptomları arasında kansızlık ve böbrek yetmezliği olan cıva zehirlenmesinden bir çocuğun hayatını kaybettiği de bildirildi.

    Bu yaşananlar Brezilya ve Peru hükümeti tarafından zaten yıllardır bilindiği halde ne yazık ki hiçbir önlem alınmıyor. Özellikle ormanda yaşayan ve henüz iletişime geçilmemiş Amazon topluluklarının bu durumdan ne kadar etkilendiğinin bilinmemesi endişe yaratıyor.

    Survival International, yürüttüğü kampanya kapsamında Birleşmiş Milletleri de önlem almaya çağırdı. Survival’ın başkanı Stephen Corry yaptığı açıklamada şöyle söyledi:

    “Hükümetler saatli bomba üzerinde oturuyor. Önlem almadıkları her hafta daha fazla yerli zarar görüyor. Cıva zehirlenmesi tespit edildiğinde bunun kaynağının hemen durdurulup etkilenenlerin tedavi edilmesi şart. Bu araştırmanın sonuçları konusunda çok endişeliyiz. Bu kirlilik bitkileri, hayvanları ve gelecek nesilleri etkiliyor...”

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler