Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bir redd-i aşk destanının tanığı: Zembilfroş Burcu

    Diyarbakır’ın Silvan İlçesi, tarihi ve destanları ile dikkat çekiyor. Surlarla çevrili kalesi ve burçlarıyla yüksekliği 25 metreyi geçen ve dünyada dolgu sistemiyle yapılan tek kale olan Silvan Kalesi, aynı zamanda bir redd-i aşk destanın da tanığı olarak günümüze kadar gelmiş.

    Zembilfroş Efsanesi, en az Yusuf ile Züleyha, Mem u Zin ve Siyabend u Xece kadar bölgede bilinen ve halk şarkılarına konu olan bir redd-i aşk hikayesi.

    Efsaneye göre Zembilfroş çok zengin bir beyin oğluymuş. Günün birinde mezarlıktan geçerken insan kafatası ve kemikler görür ve etkilenir.

    Yaşamı ve ölümü düşünür, kıyaslar ve ideallerinin peşinden gitmeyi tercih eder. Eşi ve çocuklarını alarak uzaklaşır saltanatın nimetlerinden. Köy-köy, şehir-şehir dolaşarak zembil (sepet) satarak geçinir. Zembil sattığı için de ismi 'Zembilfroş' olarak kalıyor.

    Bir gün şehirde zembil satarken Silvan Beyi’nin hanımı Hatun onu görür ve ona aşık olur. Zembil alma bahanesiyle saraya davet eder ve dizlerinin üstüne dökerek ona aşkını açıklar.

    Hatun, sevgisine karşılık bulamayınca, Zembilfroş’un Hanımı ile görüşmeye karar verir. Yokluk içinde yaşayan eşe tüm değerli takılara karşılık, bir gece Zembilfroş’un yatağına girme karşılığında anlaşırlar.

    Bir gece geç saatlerde eve dönen Zembilfroş yatağına girerken yatağında bulunan kişinin ayak bileklerinde ‘halhal’ olduğunu his eder, bu takıyı takanlar ise genelde sultan hanımları ve kızlarının taktığını bildiğinden hemen yataktan çıkar ve uzaklaşır, bir daha da kimse görmez.

    Kimilerine göre Zembilfiroş, Hatun'dan kurtulamayacağını anlar ve gidip sarayın burçlarından kendini aşağı atar.

    Efsanenin başka bir anlatımına göre ise, Zembilfroş bu noktadan sonra çaresiz kalır ve canını alması için tanrıya yalvarır. Zembilfroş ölünce, peşinde koşan Hatun da aynı dilekte bulunur ve ikisi de ölür.

    embilfroş Efsanesi, en az Yusuf ile Züleyha, Mem u Zin ve Siyabend u Xece kadar bölgede bilinen ve halk şarkılarına konu olan bir redd-i aşk hikayesi

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler