Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Anadolu'nun Dört Bir Yanından Kuşlar Burada Buluşuyor

    Kuşları anlatan yeni bir bülten doğdu. Doğa Derneği'nin çıkarttığı bülten, dört ayda bir yayımlanacak. Dernek başkanı Dicle Tuba Kılıç ile Kuş Sesi üzerine konuştuk.

    Kuş Sesi’ni anlatır mısınız, nasıl bir bülten?

    Kuş Sesi, Anadolu’nun dört bir yanında yaşayan kuşların hayatına, kuşlarla ilgili yapılan çalışmalara ve kuşlardan ilham alan sanata ayna tutmak niyetiyle çıktığımız bir yolculuk. Yani bülten, kuşlarla ilgili üretimlere ve hayat dolu her sese açık. Uzun yıllar kuş gözlemcilerle birlikte çıkardığımız Kuşçu Postası’ndan da en büyük farkı bu. Bülten bilimsel çalışmaları, kuş gözlem topluluklarının çalışmaları ilgili faaliyetlerin duyuruları ile kuş severleri bir araya getirmeye devam edecek. İmkanımız oldukça az sayıda da olsa basılacak ve isteyenlere gönderilecek. Ancak her zaman online olarak dogadernegi.org adresinden okunabilecek.

    Nasıl bir ekibiniz var?

    Doğa, nehirler gibi sürekli akan, aktıkça büyüyen ve sürekli yenilenen bir ekip. Doğa ekibinin tamamı bültenin yayına hazırlanmasında görev alsa da gerçek ekip bundan çok daha büyük. Çünkü bülten, kuşlarla çalışan, onlar aracılığı ile doğasını keşfeden ve üretime geçen herkesin ekip olabileceği bir şekilde ilerliyor. Örneğin bültenin ilk sayısında Anadolu’nun 1960’larına tanıklık etmiş, en eski kuşçulardan Richard Porter, bize eşlik ederek, ekibe candan bir destek verdi.

    Kuş Sesi, kuşlar alemini seven ve merak edenlere neler sunacak?

    Kuş meraklılarına bu bülten, kuşlar ve onların yaşam alanları, Anadolu kültüründeki yeri gibi bilgileri; kuş gözlem gruplarından ve onların etkinliklerden haberleri ve hatta sanatın kuşların vesilesi ile doğmuş ürünlerini sunacak.

    Bülten, özellikle kuşlar üzerine araştırma yapmak isteyen ya da yapan kitleye mi hitap edecek? Şehirli insana nasıl hitap ediyor? Kısacası Kuş Sesi şehirli insanda bir farkındalık yaratacak mı?

    Aslında kuşlara hayatında özel bir yer vermiş gözlemciden ressama, şairden bilim insanına, tiftik peşindeki çobandan kuş fotoğrafçısına ya da yakınındaki koruda serçelere ve onların yaşam alanı olan küçük çalıya sahip çıkan emekli öğretmene, kısaca herkese hitap eden bir bülten oldu. Fakat asıl konu doğanın her yer olduğu. Kuşlar bunu ister dağ başında ister şehrin göbeğinde olalım her an gösteren canlılar. Şehirde kendimizi doğadan ayrı sanıyoruz oysa kuşları fark etmeye başladığımızda bunun gerçek olmadığının farkına varmaya başlıyoruz.

    Bültende kuşların göç sayımını yaptığınız anlatıyorsunuz. Kuşları neden sayıyoruz?

    Kuşların pek çok çeşidi doğayı yok eden yaşam şekillerimiz ve doğa ile birliğimizin unutulmuş olması nedeni ile azalıyor. Biz de yaptığımız sayımlarla ve araştırmalarla bu konudaki değişimleri ortaya koyuyoruz. Kuşların neden ve nasıl yok olduğunu anlamak için bilimsel veri üretiyoruz. Kuşları saymanın ayrı bir zevki de var. Bu sayımlar aynı zamanda kuş meraklıları için en etkili eğitimler. Siz de kuş sayım çalışmalarına katılmak için duyurularımızı takip edebilirsiniz.

    Okurlar kuşlar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra onları daha yakından tanımak, gözlemlemek isteyebilir. Kuş Sesi, doğa severlere kuş gözlemi için güzergahlar sunacak mı?

    Meraklı olan herkes için iletişim kurulabilecekleri kuş gözlem toplulukları var. Ayrıca Kuş Sesi, kuşlar açısından önemli olan alanları yani "Önemli Kuş Alanları'nı" zaman zaman anlatacak. Bununla birlikte var olan etkinlikleri de duyuracak.

    Kuş Sesi'nde çocuklar için bir bölüm olacak mı?

    Şu an için planlanan bir çocuk bölümü yok. Fakat her ötüşün doğa korosuna katkısı gibi kuş sesi de farklı seslere açık. Yani aramıza bu konuda hevesli biri katılırsa bültene çocuklar için bir bölüm açmaktan mutlu oluruz.

    Magma kuşlar için ne yapabilir?

    Magma, aslında kuşlar için pek çok şey zaten yapıyor. Kuşlarla ilgili etkinlikleri ve yayınları, Magma okurlarına duyurmaya ve onlarla ilgili yayınladığı yazılara devam edebilir. Magma okurlarını, kuşların dünyasını keşfetmeleri ve onların yaşaması için çaba göstermeleri yönünde teşvik edebilir.

    Kuş Sesi'ni nereden temin edebiliriz?

    Bülten online olarak dogadernegi.org adresinden okunabileceği gibi istenirse basılı hali Doğa Derneği’nden kargo ile okuyucuların adreslerine de gönderilebiliyor.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler