Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    ABD'de Engelli Öğrenci Olmak

    Yazık ki engelli çocukların maruz kaldığı zorbalık daha fazla...

    Yazı: Hande Y. Ölçeroğlu

    Missouri Üniversitesi’nde yapılan ve yaşları on iki/on sekiz arasında değişen altı bin beş yüz çocuğu kapsayan bir çalışmaya göre çocukların yüzde yirmi ikisinden fazlası son bir ay içinde okulda zorbalığa maruz kaldığını bildirdi; çocukların büyük kısmı engelli. Üniversitede özel eğitim alanında Yardımcı Doçent Doktor Chad Rose’nin öncülüğünde yapılan ve Exceptional Children dergisinde yayımlanan çalışmaya göre engelli çocuklar engelsiz yaşıtlarına göre zaman içinde çok daha yüksek oranlarda zorbalığa maruz kalıyor.

    Üstelik oranlardaki bu farklılık çocuklar yaş aldıkça da sürüyor. Buna bağlı olarak engelli çocuklar büyürken zorbalığa karşı koyacak gerekli sosyal becerileri geliştiremiyor. Çalışma, engelli çocuklara uygun yanıt becerilerini öğretmek için özel eğitim programlarının önemine işaret etmekte. Geçmiş araştırmalara göre uygun yanıt becerilerine sahip olmayan engelli çocuklar zorbalık mağduru olduğunda saldırganca tepki verebiliyor.

    Rose’a göre çoğu okul öğrencilere sosyal becerileri öğretmek yerine, temel dersleri öğretmeye ve onları standart testlere hazırlamaya daha fazla odaklanıyor. Oysa akran ve öğretmenleriyle daha etkili iletişim kurmayı öğretmek engelli öğrencilerin zorbalığa daha olumlu şekilde tepki göstermesine yardımcı olmakla kalmaz zorbalığı önleyebilir de.

    Yardımcı Doçent Doktor Chad Rose, Magma’ya şunları söyledi:

    “Okullar tüm öğrencilere sosyal ve özfarkındalık, sağduyulu karar alma, özyönetim ve ilişki geliştirmeye ilişkin işlevsel beceriler kazandırmak amacıyla sosyal ve duygusal eğitim programlarını müfredatlarına daha fazla dahil etmelidir. Özellikle engelli çocuklara sosyal ve iletişimsel becerilerle beraber zorbalığı önlemeye yönelik beceriler kazandırılmaya çalışılmalıdır. Tüm öğrenciler bir zorbalığa şahit olduklarında veya kendileri maruz kaldıklarında ne yapacaklarını, ne söyleyeceklerini ve kime söyleyeceklerini bilmelidir.”

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler